Prvi letovi kanadera iz Zemunika na međunarodnoj vježbi “EU Prometheus 14”

Posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a iz Zemunika koje od 1. lipnja sudjeluju s dva Canadaira CL-415 na međunarodnoj vježbi civilne zaštite “EU Prometheus 14” u okolici Atene u Grčkoj, provele su prve letove tijekom kojih je simulirano ispuštanje vode na požarišta.

Čelnik tima zrakoplovnog vatrogasnog modula satnik Tomislav Vacenovski istaknuo je, izvještava MORH, kako su letjeli u formaciji s tri kanadera na način da su grčki kanaderi predvodili po dva hrvatska i dva talijanska.

Imali smo prijepodnevne i popodnevne misije, sve smo uspješno proveli, a od ukupno sedam ispuštanja vode na različitim lokacijama, zadnja četiri su službeno vrednovana i ocjenjivana, rekao je satnik Vacenovski, napominjući kako uz Hrvatsku i zemlju domaćina, Grčku, na vježbi još sudjeluju Italija, Litva i Cipar.
Scenarij vježbe obuhvaćao je velike požare koji ugrožavaju industrijska i naseljena područja Grčke zbog čega nacionalni kapaciteti Grčke nisu bili dovoljni pa se aktivirao mehanizam za civilnu zaštitu EU-a te je zatražena pomoć drugih država.

Vježbom se žele uvježbati i provjeriti postupci pružanja međunarodne pomoći, stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite EU-a te procjena koordinacije pomoći putem Kriznog centra u Bruxsellesu (Emergency Response Center).

Uz pripadnike Protupožarne eskadrile na ovoj vježbi u drugom, zemaljskom modulu gašenja požara raslinja, sudjeluje i 16 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje s vozilima i opremom za gašenje požara.

Podsjetimo, u sklopu scenarija vježbe, koji se događa u realnom vremenu, poziv u pomoć hrvatskim posadama sigao je u ranim jutarnjim satima jer je pokrenut mehanizam za civilnu zaštitu EU-a, budući da kapaciteti Grčke nisu bili dostatni u zaustavljanju i gašenju požara katastrofalnih razmjera koji je ugrozio naseljena i industrijska područja.

Prvi put u povijesti EU Mehanizma civilne zaštite na vježbi aktivno sudjeluju i profesionalni novinari iz grčkih medija, koji će izvještavati o katastrofi u Grčkoj te intevjuirati sudionike vježbe na sve tri razine (nacionalnoj, taktičkoj i operativnoj), a tiskat će se i tri posebna izdanja o operacijama na terenu i napretku djelovanja s komentarima i analizama odgovora i učinkovitosti institucija u poduzimanju mjera u gašenju požara i pokretanja mehanizama slanja međunarodne pomoći. Koristit će se više od 20 različitih komunikacijskih sredstava i modernih tehnologija, a sve u realnom vremenu odvijanja.

Prije polijetanja iz Zemunika, zamjenik zapovjednika PPE i čelnik tima hrvatskih posada na vježbi u Grčkoj satnik Tomislav Vacenovski kazao je kako je sudjelovanje na međunarodnim vježbama korisno i značajno jer se razmjenjuju iskustva te iznose novi pristupi i tehnički noviteti, a kako su hrvatske protupožarne posade u najvećoj mjeri samostalno razvijale svoju taktiku gašenja te općenito organizaciju i sustav upoprabe zračnih snaga, uvijek je dobro čuti kako to rade i druge zemlje, napose one iz bliskog nam susjedstva.

Imamo vrhunski osposobljene protupožarne timove i na kanaderima i na airtractorima, zadnjih nekoliko godina pružamo pomoć i drugim zemljama, a svoju moć i sposobnost na najbolji mogući način potvrdili smo prošle godine u Portugalu, kada je naše djelovanje na požarištima ocijenjeno izvrsnim, istaknuo je Vacenovski naglašavajući i kako je Hrvatska do sada pružala pomoć u gašenjima požara u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Izraelu i Portugalu te je ovo još jedna prigoda za usklađivanje postupaka i procedura za djelovanje u drugim državama, kao i za prezentaciju hrvatske taktike gašenja požara iz zraka, u kojima posade kanadera HRZ-a i PZO-a imaju golemo iskustvo i za što su primili niz pohvala i priznanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...