Rijeka učenika osnovaca potekla ulicama Poluotoka, zadarskim školarcima pridružili se đaci iz Gunje i Račinovaca

U kamenu starom, bez obzira na oblik, tajne se kriju i treba ih otkrit, da pričaju nam priču, stariju od vremena..  Među škrape, među stijene, posadimo lozu sine, čovjek sadi, a Bog plaća, uvijek mi je priča ćaća….

Rima Bože Lučića i na desetke drugih stihova, ali i proznih uradaka, sastavaka, eseja, reportaža, uz stotine likovnih i literarnih radova, od najjednostavnijih crteža prvaša do onih kojih se ne bi postidjela kakva muzejska zbirka narisanih vještom rukom osmaša, našli su se u utorak na pola kilometra dugoj relaciji između Trga Petra Zoranića i Foruma.

I ne samo to, bilo je tu i pjesme i plesa, i akrobatskih skupina, ritmova i recitacija, folklora i rocka, gimnastike, fizike, matematike i rukometa. I to sve u sklopu đačke manifestacije koja je u školskom šargonu zaslućila ocjenu- izvrstan.

 Na ulicama Poluotoka otvoren je naime peti po redu Dan izvannastavnih aktivnosti osnovnih škola Grada Zadra pod motom “Kamen do kamena”. Osim suncem, zadarske su ulice bile obasjane dječjim osmjesima, igrom i veseljem ali i ponosom na vlastita znanja.

Škola nije samo propisani nastavni program, već puno više od toga. Nju čine djeca i učitelji predani poslu odgajanja kreativnih mladih ljudi koji su naša budućnost i nositelji razvoja našega društva. Upravo su izvannastavne aktivnosti onaj vidljivi izraz ogromnih krativnih potencijala koje ova djeca nose u sebi, istaknuo je, pozdravivši okupljene i zahvalivši se na velikom odazivu na manifestaciju, Zvonimir Vrančić, zamjenik gradonačelnika.

Napravio sam nešto u reljefu, ne znam koliko je dobro, neznam, pomalo sramežljivo nam je pokazivao na vlastiti proizvod, prilično lijepo i izrađen i dizajniran, Vlado Orlović, dok se  uz postavljeni štand ispred crkve Sv. Donata okretao prema kolegi iz šestog razreda.

E, moj je taj mozaik, ubacio se odmah Enio Nikpalj. Uradak- također vrijedan opisa- odličan. Društvo su im činili Marina Mustač, Eva Kalahan, Lovre Toma… Redom “kipari, ekolozi i likovnjaci”, polaznici POŠ Nova.

Talentirani su , ali i presretni, jer smo upravo njihove radove koji su stvarno sjajni izabrali da budu tu, ističe ravnateljica Dolores Mufa.

Posebnu živost na Kalelargi unijeli su učenici OŠ Voštarnica.

Drago nam je da imamo priliku pokazati vještine naših đaka, koje nipošto nisu male, a njihovoj radosti što su ovdje nema kraja. I nama pričinjava zadovoljstvo što možemo predstaviti sugrađanima učeničku zadrugu Mocire, koju čine djeca s posebnim potrebama. Pokazali su što se sve radi u sklopu izvannastavnih akrtivnosdti, a napose i nagrađeni rad, Križ opatice Čike, urađen u suradnji s Arheološkim muzejom, s kojim su nedavno kao županijski pobjednici na državnoj smotri u konkurenciji šezdeset osmoljetki ušli među šest najboljih hrvatskih zadruga, ne bez ponosa ističe ravnateljica Irena Dukić, napose naglašavajući rad judo kluba u okviru sportskog kluba Leptirić, koji se već i okitiuo nekim medaljama.

Program pod nazivom “Kamen do kamena” isnspirirao je i učenike OŠ Stanovi, zaključila je ravnateljica Jurka Šaban, pa su mnogi kao Albina Šimičević i Božena Vitlov dali mašti na volju, u osebujnosti izražaja i izričaja, napravili su i ispričali nam što je to kamen, što raste u kamenu i na kamenu, upoznali nas s time što s kamenom počinje i što s njim završava.

Sara i Andrea iz OŠ Zadarski otoci privukli su prolaznike i turiste mirisom friških i ukusnih kolača i keksića, oblika ali naravno ne i tvrdoće kamena. Naprotiv, bila je to prava kulinarska poslastica…

Naša djeca su slikala na kamenu, bojala na oblutcima, izrađivala ukrase, oduševljena sam, priča učitečjica Dragica Smolić iz OŠ Petra Preradovića čiju su se polaznici predstavili plesom i scenskim nastupom na otvorenome, uz brižne poglede nastavnika i roditelja.

Petra Kelečević i Romana Ražov iz 2.c, kao ni Lovre Ljutić iz 2.b, nisu se dali smesti, izveli su ono što su naumili onako kako i treba. Ide im -petica.

Đaci OŠ Smiljevac ponudili su nam na uvid makete starih kamenih dalmatinskih kuća i kućica, dok su Roko Novoselac, inače brakedancer,  i Jakov Marković plesali valcer u predvorju Gradske straže, u  pratnji zadivljenih i ponešto stidljivih “ljepših polovica” para.

Ispred Sv. Šime, predstavili su se đaci OŠ Šime Budinića.

Prezentirali su modele atoma kamena, obojali ih standarnim bojama, isto tako povezuju u igrici atome u molekule, igraju se i uče kemiju, a pokazali su nam i minerološku zbirku, napravili i plakate na temu stijena. Tu je na posebnom mjestu i bunja, u naravnoj veličini, kućica od kamena, koju su izradili i uredili sami učenici s profesorom likovne kulture Mataeom Kaćunićem, referira Ivanka Burazer, nastavnica.

Burnim pljeskom nagrađeni su međutim, đaci iz Gunje i Račinovaca koje su Turisthotel, Hostelski savez Hrvatske i Grad Zadar, u okviru humanitarne pomoći Slavoniji, pozvali i ugostili na dvjema lokacijama, njih stotinjak.

Dio, šezdeset učenika, osnovne škole Antun i Stjepan Radić iz Gunje smješteni su u Turističkom naselju u Zatonu, dok je 40 učenika osnovne škole Ivan Filipović iz Račinovaca primljeno u Omladinski hostel Borik- Puntamika.

Uvjerena sam da će im boravak tu barem malo pomoći da zaborave sve ono što su oni i njihovi roditelji proživjeli posljednjih dana. Puno ih je izgubilo sve što su imali, hvala svima, veliko hvala. To se ne zaboravlja, kazala je uz puno emocija Jela Pavlović, učiteljica njemačkog jezika iz osnovne škole u Račinovcima.

U srijedu imaju dogovoren zajednički obilazak zadarskih kulturnih i povijesnih znamenitosti, a četvrtak je rezerviran za koncert u OŠ Šime Budinića. Povratak u Slavniju planiran je u petak, kada bi se veći dio djece mogao, nadaju se, vratiti i svojim domovima.

Dojmila me se ova dobrodošlica, istovremeno sam i sretna i tužna. Da, prvi put sam tu, predivnan je grad, ali najprije smo otišli na plažu, svi skupa. Ne, nisam obišla kuću nakon poplave, strah me vidjeti što je ostalo, t vrdi nam  i suznih očiju i uz široki prekrasan dječji smiješak Sandra Radić, u društvu prijateljica i prijatelja, Mihaele Golić, Marka Pejića, Dina Radića, Dorotee Petrović, Marka Orešanina, Danijela Horvata…

Početak događanja obilježio je prigodni program i instalacija “Hrvatska ptica”. U njenoj izradi na Forumu sudjelovali su članovi Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine i otoka Paga, Suhozid iz Kolana. Likovno rješenje instalacije osmislili su poznati zadarski likovni umjetnik Igor Gluić i učenice 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Lucija Jelić i Fani Gluić, u tehničkoj pripremi sudjelovalo je Klesarstvo Katuša d.o.o.., dok su u programu nastupile učenice Hana Perić i Paula Rambrot iz OŠ Šimuna Kožičića Benje i iz OŠ Stanovi, Anđela Malinka.

Na svečanosti  u Hrvatskom narodnom kazalištu, gradonačelnik Božidar Kalmeta uručit će pak sutra đacima i njihovim mentorima, koji su na državnim natjecanjima osvojili prvo, drugo ili treće mjesto darove, pohvalnice, zahvalnice i ina prigodna priznanja.

[nggallery id=651]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...