Slavonci iz Gunje i Račinovaca: “Hvala, hvala Zadru, hvala na svemu što ste učinili za nas. To se ne zaboravlja!”

U punoj Velikoj vijećnici Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem, pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem i pročelnikom UO za socijalnu skrb, Marijom Pešutom primio je djecu i nastavnice s poplavljenih slavonskih područja.

Grad Zadar je već prvih dana poplava u Slavoniji uspostavio stalnu komunikaciju s općinama Drenovci i Gunja. Razmjeri poplave ipak su premašili naša najgora očekivanja i na žalost je došlo do katastrofe ogromnih razmjera. Građani Zadra koordinirano su se uključili u prikupljanje pomoći za poplavljena područja i onda u suradnji s Crvenim križem i Caritasom još jednom iskazali nesebičnu ljubav prema Slavoniji, kazao je gradonačelnik pozdravljajući drage goste, njih stotinjak iz Gunje i Račinovaca.

Domaćin, Grad Zadar, za đake i njihove učiteljice organizirao je razgledavanje stare gradske jezgre, posjet Gradskoj vijećnici i gradonačelniku, nakon čega su otišli na zajednički ručak, a sinoć su bili i posebni gosti na humanitarnom koncertu koji se održat u OŠ „Šime Budinića” i na kojemu se također prikupljala humanitarna pomoć za poplavljena područja.

Nadam se da vam je kod nas ugodno, da ste uspjeli upoznati naš grad, neki od vas možda se i okupati i da ćete po povratku makar malo razveseliti svoje roditelje s lijepim uspomenama iz Zadra, a onda im i pomoći da svi zajedno lakše prebrodite razdoblje do povratka vašim domovima, poručio je „poteštat“.

Nastavnice su u svoje i u ime djece izrazile zahvalnost na toplom i srdačnom prijemu u gradu Zadru i na mogućnosti da se barem na kratko svi skupa odmaknu od teške tragedije koja se dogodila njihovim obiteljima i kućama.

Učenike iz Gunje i Račinovaca su Turisthotel, Hostelski savez Hrvatske i Grad Zadar, u okviru humanitarne pomoći Slavoniji, pozvali i ugostili na dvjema lokacijama.  Dio, šezdesetak iz osnovne škole Antun i Stjepan Radić iz Gunje smješteni su u Turističkom naselju u Zatonu, dok je 40 učenika osnovne škole Ivan Filipović iz Račinovaca primljeno u Omladinski hostel Borik- Puntamika.

Uvjerena sam da će im boravak tu barem malo pomoći da zaborave sve ono što su oni i njihovi roditelji proživjeli posljednjih dana. Puno ih je izgubilo sve što su imali, hvala svima, veliko hvala. To se ne zaboravlja, rekla je na manifestaciji „Kamen do kamena“, čiji su mališani iz hrvatske ravnice bili dragi gosti, uz puno emocija Jela Pavlović, učiteljica njemačkog jezika iz osnovne škole u Račinovcima. Povratak u Slavniju planiran je u petak posljepodne, kada bi se veći dio djece mogao, nadaju se, vratiti i svojim matičnim ognjištima.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...