Sve će biti spremno za uplovljavanje kruzera “Celebrity Equinox” u novu Luku Gaženica

Celebrity Equinox” prvi je veliki kruzer koji će uploviti u Gaženicu. Dugačak je čak 315 metara, ima 122.000 GBT i može primiti 2800 putnika, o kojima brigu vodi 1100 članova posade. Kada ta grdosija 11. srpnja pristane uz gat u Gaženici, ovdašnji carinici i policajci svoj će dio posla obaviti iz “improviziranih prostora”, ma što to značilo.

– Prvog srpnja počinju tehnički pregledi luke, nakon čega očekujemo izdavanje uporabne dozvole kako bi dogovoreno uplovljavanje “Celebrity Equinoxa” moglo biti odrađeno – kaže direktor Lučke uprave Zadar Emil Bilić.

S obzirom na to da je velika većina radova u Gaženici obavljena do konca svibnja, nadzorni inženjeri zagrebačkog IGH imali su dovoljno vremena pregledati i dokumentaciju i izvedbu radova, pa nitko ne očekuje probleme s izdavanjem uporabne dozvole. Paralelno s početkom tehničkih pregleda, u Gaženici bi nakon 1. srpnja trebala početi i izgradnja privremenog kontejnerskog putničkog terminala.

Celebrity Equinox

– Izabran je izvođač radova vrijednih 5,1 milijun kuna, te će dvije zgrade graditi “Jedinstvo” iz Krapine. Putnički terminal bit će sastavljen od šest elemenata ukupne površine od oko 700 četvornih metara, te manji objekt za potrebu Carine uz najveći gat. Izvođač radova ovih će dana biti upoznat s poslom i 1. srpnja bit će uveden u radove koji moraju biti završeni u roku od 60 dana – kaže Bilić.

S obzirom na to da od svojedobno najavljivanog preseljenja trajekata s Poluotoka u Gaženicu 1. srpnja očigledno neće biti ništa, direktor Lučke uprave Zadar ne želi se upuštati u nove procjene, ali realnim se čini očekivati da se preseljenje dogodi krajem rujna. Uglavnom, tvrdi Emil Bilić, za prijam putnika s “Celebrity Equinoxa” 11. srpnja bit će spremne sve popratne službe, uključujući izletničke i autobuse gradskog prijevoznika Liburnije i zadarske taksiste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...