Švicarci u Zablaću grade turistički kompleks po projektu Nikole Bašića

Poslije gotovo deset godina napokon je iznova otvorena mogućnost valorizacije dijela zablaćkog platoa, na Jadranu jednog od najatraktivnijih prostora za gradnju turističkih sadržaja najviše kategorije. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Šibenika usvojene su šeste izmjene Generalnog urbanističkog plana i time stvoreni preduvjeti za realizaciju novih projekata, poput dugo najavljivane gradnje velikog turističkog kompleksa u zoni Soline kod Zablaća.
U gradskoj upravi potvrdili su da su još prije tri mjeseca potencijalni investitori prezentirali svoj projekt za Soline kod Zablaća, održali su i videoprezentaciju koja je jako dojmila gradske čelnike.

– Sličan projekt, kad je predstavljen prvi put prije pet-šest godina, a koji je nudio Francuz Bernard Lamy, naišao je na negodovanje javnosti, smatrali su cijeli taj niz umjetnih jezera poput nekakve Polinezije, koja nije prihvatljiva za mediteransko podneblje. Međutim, aktualni novi investitori odlučili su baš u tom smjeru prilagoditi projekt, pozvali su našeg uglednog arhitekta Nikolu Bašića, koji se, po mome mišljenju, opet iskazao i cijelo to područje zamislio u velikom stilu, tako da bez dvojbi mogu kazati kako je idejni projekt koji imamo u gradskoj upravi odličan. U kontaktima smo s investitorima, koji već desetljećima kupuju tamo terene od privatnih vlasnika, tako da ne vidim razloga zašto se taj projekt u skoroj budućnosti ne bi i realizirao. Pogotovo što je sve to zamišljeno u građevinskoj zoni, što znači da nema potrebe ni za kakvom prenamjenom prostora – izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Da je novi investitor, a radi se o švicarskom kapitalu koji je doveo Šibenčanin Želimir Belamarić, ušao vrlo ozbiljno i promišljeno u tu uistinu zahtjevnu investiciju, potvrđuje to i šibenski odvjetnik Branko Baica.

– Želio bih naglasiti kako se ne radi o tome da smo mi u ime investitora kupovali poljoprivredno zemljište koje je prenamijenjeno, to je zemljište oko Solina već bilo građevinsko, ali mu nije bila definirana namjena. Sad je i to sređeno novim GUP-om, pa ne vidim prepreka da projekt na Solinama uskoro ne krene u realizaciju. Optimist sam po tom pitanju jer imamo i veliku podršku gradskih vlasti – kaže odvjetnik Branko Baica.

Pozitivan odgovor

Neslužbeno doznajemo da su Švicarci, zajedno s Belamarićem, otkupili više stotina tisuća kvadrata, dakle sasvim dostatnu površinu za realizaciju kvalitetnog projekta.

Podsjetimo da se radi o prostoru oko Male Soline, gdje je, prema novim izmjenama GUP-a, na 8,1 hektara predviđena kolektivna stambena gradnja s turističkim kapacitetima. Na 16 tisuća kvadrata bit će dopuštena individualna stambena izgradnja, za uređeno gradsko zelenilo rezervirano je gotovo 50 tisuća kvadrata, pod šumama će ostati 19 tisuća kvadrata, a na prometnice će se utrošiti 18 tisuća kvadrata.

Kao što smo kazali, cjelokupan ovaj prostor osmišljavaju arhitekt Nikola Bašić i njegov tim. Intencija je da se sve to skupa definira više u mediteranskom i dalmatinskom stilu. Detalje, razumljivo, investitori još ne otkrivaju.
– To što smo do sada vidjeli apsolutno može dobiti pozitivan odgovor od gradskih vlasti na čijem sam čelu, a to znači da investitori mogu nastaviti razradu projekta i što prije se upustiti konkretno u pripreme za početak gradnje. Mi im tu, apsolutno, nećemo stajati na putu jer nema ni jednog pravog razloga zbog čega se ova investicija u Zablaću ne bi realizirala – kazao nam je gradonačelnik Željko Burić.

– Više pojedinosti obznanit će se uskoro. Dotad vam o cijelom projektu ne mogu puno reći – izjavljuje odvjetnik Baica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...