“Tko puši – zdravlje ruši”, duhan kao ovisnost u rangu alkohola i droga

Pod motom “Tko puši, zdravlje ruši” provodena je akcija s kojom je i biogradsko Društvo “Naša djeca” obilježilo Svjetski dan nepušenja ali i Hrvatski dan-bez duhaskog dima.

Poznato je da se u čitavom svijetu vodi stalna kampanju koja upozorava na štetnost pušenja po ljudsko zdarvlje, tako se uz Svjetski dan nepušenja koji se obilježava 31. svibnja, u Hrvtaskoj obilježava i Dan bez duhanskog dima. Na žalost pušenje je u nas još uvijek društveno prihvatljiva pojava, pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću poput ovisnosti o alkoholu ili drogama. No,upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih vrsta karcinoma, naglasili su na stranicama Grada Biograda organizatori događanja.

Imajući sve to u vidu biogradsko društvo “Naša djeca” u suradnji s dječjim vrtićem, načinili su program obilježavanja i realizirali ga na ulicama grada. Uz već pripremljena anketna pitanja prilazli su prolaznicima duž rive i sa mnogima među njima razgovarali o tome koliko odrasli znaju o pušenju i njegovoj štetnosti na zdravlje čovjeka, napose mladih osoba.

Mališani su uz anketu koju su provodili dijelili i jabuke, a baš svi su im se rado odazvali na upit. Neka pitanja bila su doista prilika da se razmisli ne samo o štetnosti pušenja već i financijskom efektu, jer kada se sve zbroji jasno je kako se za iste novce doista mogu kupiti i neke druge, možda potrebnije stvari.

Ipak, istakli su, čini se da je najznačajnija ona rečenica iz naslova akciji, “tko puši – zdravlje ruši”. Pa…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...