U nedjelju s pripravnim lumbrelama, kompletan idući tjedan pod šarenim suncobranima

Dan po dan, pljusak po pljusak i eto nam lipnja. Nismo doduše primijetili kakva je razlika u odnosu na svibanj, ili travanj, ili siječanj, ali bit će, mora. Tako uostalom kaže i prognoza. I da nam nedjelja prođe u optimističnom raspoloženju, u nastavku sinoptičarske najave ne stoji ono poluslužbeno i „izvlakačko“ korak unazad: „nikada se ne zna“. E, bome, se, tvrdi- zna.

Dakle, zakoračili smo u šesti mjesec, kalendarski još uvijek proljetni, ali klimatološki- ljetni, u nestrpljivom očekivanju najtoplijeg i mnogima najljepšeg godišnjeg doba. Manjini zaposlenika u zemlji nezaposlenih zasigurno i najdražeg u planiranju skorog odmora, većini s radnom knjižicom na birou tek jednoga među jednako vrijednima. Ili nevrijednima.

Nema sumnji da ćemo se opet u skladu s tradicijom i običajima naslušati priča o tome kako vrućine nikada nisu bile ovakve kao sada, kako to ništa drugo nego li predskazuje smak svijeta, kako je svemu krivac onaj HAARP i kad će više ta zima.

Hrvatski hidrometeorološki zavod predviđa u narednih petnaestak tjedana puno sunca i nema razloga u to sumnjati, usprkos određenim suprotnim tonovima sa zapada. Iako je dugoročna prognoza „škakljiva“ i treba je prihvatiti s rezervama, mi nekako vjerujemo našim dečkima…

Ukoliko ste kroz netom otišli svibanj imali konstantan dojam da je vrijeme nešto svježije negoli je to uobičajeno, vaš subjektivni dojam bit će točan.

Potpuno je izvjesno, ističe Crometeo portal, da je srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjeg svibnja u Dalmaciji bila niža u odnosu na klimatološki prosjek, a drugdje oko prosjeka. Napose zanimljivo je to iz najmanje dvije stvari. Prvo, svibanj će tako postati prvi mjesec koji nije topliji od normale u dosadašnjem tijeku godine, a druga zanimljivost tiče se popriličnog fijaska sezonskih prognoza koje su prije točno mjesec dana najavile za svibanj veliku mogućnost iznadprosječnih temperatura. Usprkos nešto hladnijem svibnju, klimatološko proljeće, koji čine ožujak, travanj i svibanj, u zemlji je bilo toplije od prosjeka.

Nestabilno vrijeme još od početka tjedna u Hrvatskoj podržava ciklona koju je Crometeo nazvao Eva. Iako se ne radi o izraženoj cikloni u prizemnom sloju, ona je znatno aktivnija u višim slojevima troposfere i zauzima velik dio središnje, istočne i južne Europe, pa dok joj se centar tijekom petka zadržavao daleko nad Crnim morem, sa sjevera je u sjevernom visinskom strujanju pristizao hladniji zrak, tvrdi Rade Popadić iz Crometeo tima.

U subotu je tako bilo više sunčana i suha vremena. Puhala je uglavnom slaba do umjerena bura koja je ujutro podno Velebita biti olujna i prolazno imala orkanske udare do 120 kilometara na sat. Danju se vjetar na moru i uz obalu Dalmacije okrenuo na sjeverozapadnjak, ponegdje i zapadnjak. Nakon stabilne subote došla je međutim nestabilnija nedjelja…

Poslijepodne će, naglašava također Popadić, u mnogim krajevima Dalmacije biti prolaznih grmljavinskih pljuskova, iako bi veći dio dana posvuda trebao proći u znaku pretežno sunčanog vremena. Jutarnja slaba do umjerena bura, preći će u slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na moru Dalmacije popodne ponegdje i jak. Uz najviše dnevne većinom od 22 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Bura, ona orkanska, inače, piše na požutjelim listovima u arhivskom odjelu Gradske knjižnice Zadar, spada u red sasvim uobičajenih pojava za konac svibnja i početak lipnja. Ponekad s tragičnim posljedicama. Kakva je bila bura 31.5. 1955. kada je u Velebitskom kanalu usmrtila 26 članova posade potopljenog vojnog brodića. Ipak, zaključimo tekst ljepšim rečenicama.

DHMZ za naredni tjedan na kartama prikazuje samo sunce bez ucrtanog oblaka, što znači da nas čeka toliko priželjkivana duža vedrina, premda fibra i neće biti baš ljetna. Niti u zraku, a još manje u moru, no odvažnijima među nama to i nije neka prepreka za lagani put prema Boriku, Punti Bajla, Punti Rožica, Ždrijcu, Zatonu, Kolovarama…


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...