U postupku uvođenja reda u prostoru Općine Vir nema kompromisa!

Protekli je petak na Viru nastavljena akcija uklanjanja pokretnih predmeta, štandova, kamp prikolica, kampera, montažnih i tipskih kućica postavljenih protivno Odluci o komunalnom redu Općine Vir te zahvata u prostoru koji nisu gradnja po Zakonu o građevinskoj inspekciji i to odredbom članka 57. Uz asistenciju policijskih službenika izvršeno je uklanjanje tri pokretna objekta u ulici Put Mula i jedan u ulici Borisa Krnčevića, dok su dva uklonili sami prekršitelji, navodi se to u priopćenju koje je u utorak Općina Vir postavila na svojim službenim stranicama.

U postupku uklanjanja protupravno postavljenih pokretnih predmeta i zahvata u prostoru koji nisu gradnja, tvrdi se nadalje tako, do sada je uklonjeno njih 28, od toga 20 predmeta vlasnici su uklonili sami, šest je uklonjeno od strane Općine Vir i uz policijsku asistenciju, dok su dva predmeta uklonjena bez asistencije policijaca.

Postupak uvođenja reda u prostoru pokušava se od pojedinaca i grupe izpolitizirati za što nema nikakve osnove. Naime, u postupku uklanjanja protupravno postavljenih pokretnih predmeta i zahvata u prostoru koji nisu gradnja ukupno je izdano 150 rješenja, a odnose se na: uklanjanje nezakonito postavljenih objekata iz kojih se vrši gospodarska djelatnost, a koji su postavljeni u centru Vira i uz glavne prometnice. uklanjanje kamp prikolica i mobilnih kućica postavljenih na nekretninama koje se nalaze izvan zone gradnje po Prostornom planu Općine Vir, napominje se u tekstu i kaže kako je “neozbiljno pretpostavljati da su izdana rješenja, njih 150, selekcionirana političkim kriterijima”.

Međutim, stoji također na općinskoj stranici, istina je da među rješenjima postoje i prekršitelji koji pripadaju osobama koje predstavljaju opoziciju trenutnoj političkoj vlasti na otoku Viru, ali ta rješenja nisu donešena političkim kriterijima već na temelju zakona, koji je za sve jednak.

Akcije uklanjanja protupravno postavljenih objekata, koje se trenutno provode, nisu nikakvo iznenađenje jer su njihovim vlasnicima još u proljeće 2006. godine po Odluci o komunalnom redu uručena prva rješenja za uklanjanje, a trenutno provođenje ovih mjera u skladu je sa Zakonom o građevinskoj inspekciji koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. Vlasnici su, međutim, ignorirali zakonske propise i odluke jedinice lokalne samouprave te na taj način testirali autoritet Općine Vir. Uz sve navedeno mora se dodati kako je prekršiteljima ostavljeno dovoljno vremena da iznađu rješenje i sami izvrše uklanjanje predmeta. Još jednom se apelira na vlasnike protupravno postavljenih objekata te zahvata u prostoru koji nisu gradnja, da postupe po rješenjima koja su im uručena i da ih uklone sami. U suprotnom će se troškovi uklanjanja proslijediti vlasnicima protupravno postavljenih predmeta ili vlasnicima zemljišta na kojem su takvi predmeti postavljeni, navodi se na službenom općinskom portalu i zaključuje da:

Provođenje ovih mjera izaziva stanovito nezadovoljstvo među vlasnicima uklonjenih predmeta, odnosno zahvata u prostoru koji nisu gradnja, odnosno vlasnicima iznajmljenih nekretnina. Uvođenje reda i zakona u prostor koji je dugo slovio kao prostor bezakonja naravno da izaziva otpore, ali Općina Vir će ustrajati u provođenju zakona i koristiti svoje zakonske ovlasti da se uvede red na Vir na zadovoljstvo većine građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...