U Preku predočene prednosti projekta financiranja OPG-ova, turizma, igraonica, vrtića…

Dom na žalu bio je domaćin, a Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije i Općina Preko organizatori predstavljanja nacrta Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Ministarstva poljoprivrede. Taj će se, barem bi trebao, na stolu Europske komisije naći tijekom lipnja.

Ponešto o strateški važnom dokumentu i njegovu značaju mogu stanovnicima na ruralnim područjima, kazali su tom prilikom predstavnici stručnog tima Zadarske županije Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj i Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu naglasivši kako će nam „iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sljedećih šest godina biti dostupno preko dvije milijarde eura“.

Program ruralnog razvoja 2014.-2020. definira ukupno 16 mjera, posebna pažnja posvećena je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a Mjera 4 obuhvaća apsolutno sve za pokretanje OPG-ova, uključujući i sam razvoj, odnosno proširenje OPG-ova. Dopustive su sve aktivnosti koje se mogu zamisliti u poljoprivredi, osim sektora pčelarstva i vinarstva, kazala je Dević i pojasnila da sufinanciranje obuhvaća projekte od 3500 do pet milijuna eura, ovisno o programu, mjerama i aktivnostima. Našim ljudima, navodi se nadalje, najvažnija je mjera za pokretanje malih OPG-ova, a tu se u pet godina za jedan projekt može bespovratno dobiti između 3.500 i 70.000 eura, uz uvjet da imaju OPG i nisu prešli 40 godina života.

Pojam ruralnog razvoja, pojasnili su na tribini, obuhvaća naselja ispod ili s 5.000 stanovnika, pri čemu su otoci upravo idealni, a naročito su prihvatljiva i ulaganja u turizam,  igraonice, vrtiće, dječja i sportska igrališta. Prvi put financirati se mogu i vjerske zajednice kao vlasnici velikih dobara, napose kada je u pitanju materijalna i nematerijalna kulturna baština.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...