U prva tri mjeseca državne tvrtke zaradile oko 550 milijuna kuna

Sudeći prema rezultatima najvećih tvrtki u kojima država ima udio, performanse javnog sektora jako su se poboljšale. U prvom tromjesečju ove godine tako je trinaest najvećih kompanija ostvarilo gotovo 550 milijuna kuna neto dobiti, a to je 37,5 posto više nego u istom razdoblju lani. Na povoljan rezultat najviše utječe uspjeh Hrvatske elektroprivrede koja je sama donijela 547 milijuna kuna neto dobiti. Time je rezultat poslovanja poboljšan 14 posto u usporedbi s lanjskim.

Dobar trend nastavljen

Prvim tromjesečjem nastavlja se dobar trend u zaradi zabilježen tijekom prošle godine. Ipak, zabrinjava što brzo rastu zaduženja javnih kompanija koje u bilancama imaju više od 70 milijardi kuna kratkoročnih i dugoročnih obveza, što je oko četiri milijarde kuna više nego lani.

Vlada će u proračun povući oko 1,8 milijardi kuna dobiti iz kompanija u kojima ima većinski udio pa se čini da je “bildanje” neto dobiti posljedica apetita vladajućih za viškom novca u državnim poduzećima. Naime, vladajući su odlučili uzeti od 60 do 100 posto dobiti iz svih tvrtki u kojima imaju većinski udio. Nakon tri mjeseca godine u kojima je podbacio BDP i proračun među 13 tvrtki u kojima država ima vlasništvo, a ubrojeni su rezultati i Podravke i Petrokemije, pet je gubitaša. Najveći gubitak ima Croatia Airlines s minusom od 82,17 milijuna kuna. Gubitak za avioprijevoznika izvan sezone nije neuobičajen, a valja napomenuti i da je smanjen u odnosu na godinu prije pa se može očekivati da će Croatia Airlines nadoknaditi gubitke u tromjesečjima pojačanih turističkih dolazaka. Državna aviokompanija lani je prvi put nakon dugo vremena ostvarila pozitivan rezultat, što sugerira uspješno restrukturiranje.

HŽ Cargo nakon neuspješne privatizacije nastavlja s gubicima koji su lani dosegnuli 192 milijuna kuna, a nastavljaju se i u 2014. u kojoj je akumulirano još 23,3 milijuna kuna.

U minusu je i ACI koji nastavlja lošu 2013. u kojoj je ostvario šest puta manju dobit nego u 2012. Autocesta Rijeka – Zagreb više nije iznenađenje, već potvrđuje da se može poslovati u plusu. Nakon lanjskog debelog plusa bilježe peterostruko bolji rezultat u prvom tromjesečju od prošlogodišnjeg s neto dobiti od 72,8 milijuna kuna.

Rastu zaduženja

Ipak ukupni rezultat državnih tvrtki ne može se promatrati izvan konteksta HEP-a koji nosi više od 95 posto ukupno ostvarene neto dobiti u prvom tromjesečju. HEP je lani zaradio 1,3 milijarde kuna, što je senzacionalan napredak u odnosu na 2012. u kojoj je na računu ostalo tek 36 milijuna kuna čiste zarade.

Valja pohvaliti i Plinacro koji nije objavio podatke za prvi kvartal, ali u 2013. bilježi 143 milijuna kuna neto dobiti te Janaf koji nakon 102 milijuna kuna neto dobiti u 2013. na računu ima još 19 milijuna kuna čiste zarade iz prva tri mjeseca godine.

Međutim iza dobrih podataka o neto dobiti u bilancama tvrtki, kako smo napomenuli, kriju se nagomilani dugovi, koji će postati i veći. Najavljuju se ponovno velika zaduženja Hrvatskih autocesta koje moraju po novac jer im na naplatu stiže obveznica koju ne mogu platiti iz poslovanja.

Unatoč neto dobiti, javne tvrtke i dalje posluju lošije i neefikasnije od privatnog sektora, na što je uostalom upozorila i Europska komisija kad je u preporukama istaknula da u njih moramo uvesti bolji menadžment.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...