U srijedu i četvrtak temperaturni klimaks, za vikend svježina, u nedjelju lokalni neverini i kiša

Eto, nije trebalo mnogo da nam za susjednim stolom kolegica ne zavapi:;“Uh, kad će ta kiša?!“. Kako kaže stara, valjda onda i narodna, što je bilo ekvivalent današnjim doskočicama Drage Ćosića ili Ivice Blažička:“nije se rodija, ‘ko bi ljudima ugodija…“.

Dakle, lipanjski val vrućina, naravno u našim krajevima po običaju „neočekivan“, ide dalje, a kulminacija se navodno predviđa upravo za srijedu i četvrtak. U cijeloj zemlji je izrazito vruće, pročitajte zato i naš tekst s preporukama o izbjegavanju neugodnosti i toplinskog udara, a napose kada prosječna dnevna temperatura ne pada ispod 30 stupnjeva.

Makar, u spominjanju iznenađenja visokim fibrama ne treba biti i cinično doslovan, jer „zagrebavši“ ponovno i povijest saznajemo da je 12.6. 1974.  mraz okovao Gorski kotar, uz izmjerenu temperaturu u Zalesini -1.9 Celzijev stupanj!

Međutim, ipak je to, priznajemo, iznimka koja je tu da potvrdi neka pravila. Pa tako srijeda protječe kao pretežno sunčana. Poslijepodne u Dalmatinskoj zagori može, doduše, biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab i umjeren maestral koji će poslijepodne na moru prolazno biti pojačan.

Dakako, da nas, mislimo htjeli-ne htjeli na većinu, zanima sutrašnji dan, napose između 22 sata i polnoći, a zašto, ukoliko ste pripadnica nježnijeg spola, pitajte djeda, tatu, brata, dečka, supruga, prijatelja, ljubavnika…

U četvrtak u većini predjela bit će pretežno sunčano i suho. Poslijepodne u zaobalju, a osobito u zaleđu Kvarnera može biti prolaznih pljuskova i grmljavina. Noću će puhati burin, danju slab maestral. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Bit će vruće, ponegdje i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36 stupnjeva, otkriva Rade Popadić iz Crometea. Uglavnom, kiša je barem za Zadar – isključena. Jea…

U petak nam također slijedi pretežno sunčano i suho u većini krajeva. Poslijepodne su u zaobalju i samo ponegdje uz obalu mogući slabi i prolazni pljuskovi. Na sjevernom Jadranu ujutro umjerena, ispod Velebita i jaka bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadnjak. U Dalmaciji noću burin, danju slab maestral.

No, subota će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom će u drugom dijelu dana, uz prolazno više oblaka biti grmljavinskih neverina. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, jača ispod Velebita. U Dalmaciji noću slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu će najviše dnevne temperature biti 2 do 4 C niže u odnosu na petak, u Dalmaciji tek neznatno niža fibra.

U nedjelju će posvuda biti manje stabilno u odnosu na prethodni tjedan. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti lokalnih pljuskova, pa  munja. Pri tome se ponegdje ne može isključiti mogućnost nevremena. Na sjevernom Jadranu će ujutro biti jaka, podno Velebita i olujna bura. U Dalmaciji noću slaba i umjerena bura, danju slab vjetar južnih smjerova. Posvuda svježije, za oko pet Celzijevih stupnjeva u odnosu na protekli dan…

Hoće li tada pasti i neki temperaturni rekordi za lipanj? „Ljestvica“ je podignuta dosta visoko, pa je na primjer u Osijeku lipanjski temperaturni maksimum izmjeren još prije 116 godina odnosno 20. lipnja 1908. Tog dana se slavonska metropola užarila na čak 39.6˛Celzija.  Još neki lipanjski temperaturni rekordi su: Split Marjan 38.1 C,  Šibenik i Zagreb Maksimir 37.6 C,  Rijeka 36.7 stupnja.  Lipanjski temperaturni rekord za Zavižan iznosi 24.4 C, a postavljen je najprije 26.6.2008. i izjednačen prije dvije godine 19.6.2012., otkriva Crometeo portal ističući da su vrućine zahvatile i dobar dio kontinenta.

Na jugoistoku Francuske, u mjestu Carpentras izmjereno je 36.6 C, ista temperatura je bila u talijanskom Grosettu, u blizini obala Ligurskog mora. U Španjolskoj je izmjereno do 35.5 Celzija, a  temperaturama iznad 35 stupnjeva ne oskudijeva niti Njemačka, kod Oehringena…

Ništa, znate što vam je činiti, na noge šlape, u ruke šugaman i pravac- prva plaža.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...