Osnovana ustanova za razvoj inovacija, kompetencija i specijalizacija

Na svojoj su sjednici u srijedu Vijećnici Skupštine Zadarske županije usvojili  Odluku o osnivanju nove Ustanove  za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije nazvanu INOVAcija. Riječ je o ustanovi koja će, pazite sad, polako,  uz ostalo obuhvatiti poslove praćenja strategija nacionalne i EU razine, kao i usklađivanja dokumenata regionalne i lokalne razine sa strategijama pametne specijalizacije,  koordiniranje i praćenje provedbe Strategije, programa i akcijskih planova provedbe pametne regionalne specijalizacije, jačanje financijskih i ljudskih resursa za provedbu politike i programa pametne regionalne specijalizacije ali i radi njihova aktivnog uključivanja u osmišljavanje i provedbu programa i mjera pametnih regionalnih specijalizacija.

INOVAcija  će  usklađivati rad postojećih institucija u svrhu kvalitetnije provedbe novih programa i mjera razvoja, uključivati se u tehnološke platforme razvoja i poticati  nove gospodarske  investicije, a baviti se koordinacijom  i vođenjem  poslova vezanih uz  projekte za razvoj centara kompetencija, uspostavljati centre kompetencija u specifičnim tematskim područjima i granama kompetencija utvrđenim kroz proces pametnih specijalizacija.

U širokom rasponu poslova nove županijske ustanove je i  sudjelovanje u izradi razvojnih i strateških projekata statističkih regija više razine (NUTS II, I, europske makroregije – posebno Jadransko-jonske i dr.), potpora i provedba vlastitih, ugovornih i kolaborativnih razvojnih i industrijskih (primijenjenih) istraživanjima i njihovoj komercijalizaciji, potpora i savjetovanje u zaštiti i upravljanju intelektualnim vlasništvom unutar specifičnih tematskih područja i grana kompetencije, poticanje inovacija i inovativnosti poslovnog sektora i njegovo povezivanje s obrazovnim, istraživačkim i znanstvenim institucijama. Također i poticanje tehnološkog transfera i komercijalizacije rezultata istraživanja, promicanje, priprema, provedba i razvoj programa, projekata i sličnih aktivnosti na području energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, razvijanje novih proizvoda i tehnologija, ali i unaprjeđenje proizvodnih procesa u cilju povećanja konkurentnosti poduzeća.  INOVAcija će sudjelovati  u razvojnim projektima, eksperimentalnom  razvoju, pilot proizvodnim  linijama i izradi prototipova, pružat će tehničku i savjetodavnu pomoć glede programa međunarodne i međuregionalne suradnje usmjerenih na tehnološki razvoj i razvoj inovativnog poduzetništva i izrađivati  projektne dokumentacije za apliciranje na sredstva iz EU fondova, Svjetske banke i ostalih nacionalnih i međunarodnih fondova.

Ukoliko ste se umorili čitajući definiciju ustanove koju su pokrenuli županijski vijećnici, ako vam je nekakvo olakšanje, niste sami, birokratskih izraza kao u priči, no valjda tako mora. Kako bilo nekako domaćinski zvuči u odnosu prema raznim „outscourcinzima“ ili „spin-off-ovimaa“, finskim, latinskim, ili već kojim pojmovima.

No, dobro, skrenuli smo s teme, vratimo se na skupštinski program…

S obzirom na ograničene proračunske mogućnosti moramo stvoriti uvjete za korištenje fondova EU i druge dostupne izvore financiranja pa smo se zbog toga aktivno uključili u stvaranje suvremenog poslovno-inovacijskog okružja za lakše i veće ulaganje u istraživanje, razvoj i poduzetništvo,  stoji u obrazloženju Odluke koja također utvrđuje kako je među uzrozima neodgovarajuće ponude industrijske proizvodnje i slaba obrazovna struktura zaposlenih u industriji i srodnim djelatnostima. Taj zaostatak u inovativnim, razvijenim visoko-tehnološkim proizvodima, ulaganju u obrazovanje, razvoj i istraživanje i druge komponente konkurentnog tržišta i proizvoda je toliki da samo „koracima divova” možemo nadoknaditi  razliku u odnosu na EU bazu, naglašava se u opisu programa.

Procjenjujući raspoložive ljudske potencijale te s obzirom na inicijative gospodarskih subjekata, osnivanjem centara kompetencije osigurat će se optimalne točke razvoja za naše uvjete jer su to poslovni subjekti usmjereni na razvojna i primijenjena istraživanja potaknuta sa strane poduzetništva i njihovu komercijalizaciju, tvrdi prihvaćeni zaključak.

Naposljetku, ističe se u obrazloženju, Centri kompetencija dio su inovacijske infrastrukture i jedan od glavnih instrumenata za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti u RH i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovo povezivanje sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Proces sustavne specijalizacije u Zadarskoj županiji započeo je tijekom 2011, identifikacijom perspektivnih sektora u gospodarstvu. Trenutno su u  razradi tri projekta  uspostave centara kompetencija: Centar novih tehnologija, “Plavo zeleni centar” – centar kompetencija za preradu ribe i voća i Centar KReativne Industrije Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...