Vrdoljak: “Svi u Hrvatskoj moraju poštovati pravomoćne presude!”

Gostujući sinoć u HTV-ovom Dnevniku 3 ministar gospodarstva i glavni pregovarač uime hrvatske države i MOL-a, Ivan Vrdoljak komentirao je značenje pravomoćne presude bivšem premijeru Sanaderu najavivši da se pregovori nastavljaju. Pravomoćna presuda je snažno oružje u namjeri Vlade da izmijeni, a možda i da ospori postojeći dioničarski ugovor INA-e i MOL-a.

“Kroz pregovore se mogu najbolje postići dogovori, puno brže se pregovara, nego što se donose sudske odluke. Za pregovaračkim stolom se može i naći rješenje u obostranom interesu, znači svih dioničara.. Svi u Hrvatskoj moraju poštivati pravomoćne presude iz kojeg god zemlje dolazi, i dalje je glavni cilj da se dogovorimo oko toga kako povećati rezerve, kako povećati proizvodnju, kako investirati u rafinerije…, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje kada će pregovori krenuti, ministar je odgovorio kako su kolegema iz MOL-a prije pola godine predložili novi upravljački model.

“Nismo dobili odgovor, niti pozitivan niti negativan. Nekoliko puta smo inzistirali da nam oni predlože novi model upravljanja, no još nisam dobio njihov prijedlog, očekujem ga vrlo skoro, posebno nakon ove pravomoćne presude”, rekao je Vrdoljak. Komentirao je i prijedlog Nadzornog odbora MOL-a o upravljanju INA-om, na čijem je čelu Siniša Petrović.

“Taj prijedlog nije prihvatljiv jer daje legitimitet apsolutnoj kontroli MOL-a u INA-i i to danas nije prihvatljivo te s time nećemo postići ono što želimo, a to je da dio upravljanja bude u rukama Republike Hrvatske, smatra ministar. Na pitanje bi li državno odvjetništvo trebalo iskoristiti mogućnost privremene mjere i suspendirati ugovor do kraja arbitraže, Vrdoljak je rekao da je njihov posao zaštiti interese Republike Hrvatske.

“Ja sam siguran da će oni taj posao dobro odraditi, a kako će to napraviti, to je pitanje za DORH”, rekao je Vrdoljak i dodao da nije razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...