Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu i osudio ga na osam i pol godina zatvora

Ivo Sanader osuđen je na osam i pol godina zatvora te je time postao prvi osuđeni bivši premijer i ratni profiter u Hrvatskoj.

Sanader u roku od 15 dana u državni proračun mora isplatiti 3,6 milijuna kuna, u kom iznosu mu je blokirana imovina, te troškove sudskog postupka, dok Dioki Holding Roberta Ježića mora uplatiti pet milijuna eura. USKOK je tražio 15 godina zatvora za bivšeg premijera, a prvostupanjskom presudom Sanader je bio osuđen na 10 godina zatvora, tri i pol godine zatvora za Hypo i sedam i pol godina za Inu-MOL. Sada je dobio šest i pol godina za Inu-MOL i tri godine za Hypo, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od osam i pol godina zatvora.

U slučaju Hypo kao zamjenik ministra vanjskih poslova Sanader je primio proviziju od Hypo banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna, dok je u slučaju Ina-MOL kao predsjednik Vlade primio mito od deset milijuna eura u zamjenu za upravljačka prava Ine predana MOL-u.

Pravomoćna presuda za Inu-MOL izazvat će tektonske poremećaje u odnosima između Hrvatske i MOL-a, te iako utvrđenja kaznenih sudaca nisu obvezujuća za arbitražu definitivno će se o kriminalnoj pozadini dioničarskog ugovora morati voditi računa.

Pravomoćna presuda koju su donijeli suci Zdenko Konjić, te Dražen Tripalo i Marin Mrčela, velika je profesionalna satisfakcija prvostupanjskom sudskom vijeću kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, a članice su bile sutkinje Dušanka Zastavniković-Duplančić i Ivana Čalić. Međutim, pravomoćna presuda najveći je uspjeh sadašnje čelnice USKOK-a Tamare Laptoš (Hypo) te Vanje Marušić (Ina-MOL), kao i sadašnjeg prvog čovjeka DORH-a Dinka Cvitana i bivšeg državnog odvjetnika RH Mladena Bajića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...