Grad Zadar uskoro osniva Javnu glazbenu ustanovu – Koncertni ured

Sazrelo je vrijeme za osnivanje Javne glazbene kulturne ustanove “Koncertni ured Zadar” koja će se baviti produkcijom i organizacijom koncerata ozbiljne glazbe – najavio je gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov, smatrajući da postojanje producenta u Hrvatskoj kazališnoj kući nije dovoljno, te da ima prostora za organizacijsko, produkcijsko i kvalitativno poboljšanje koncertnog života u Zadru.

Izrađena je studija opravdanosti osnivanja kulturne ustanove ove vrste u gradu u kojemu se godišnje priređuje između 40 i 50 koncerata, a 76 posto cjelokupne glazbene produkcije financira Grad Zadar. Osnivanjem “Koncertnog ureda Zadar” taj će udio proračunskoga novca pasti za 20 posto i bit će puno lakše kandidirati kluturne projekte za novac EU fondova i Ministarstva kulture. Uza sve to, imamo i Zadarski komorni orkestar u kojemu svira više od 50 posto Zadrana, a vodi ih i u Europi poznati dirigent i glazbenik Ivan Repušić. Oni su još uvijek udruga građana čije snage su ograničene, ali kada bi brigu o njima preuzeo Koncertni ured, o Zadarskom komornom orkestru bi se puno više čulo, rekao je Dunatov.

U sklopu odluke o osnivanju stoji da u djelatnost “Koncertnog ureda Zadar” spadaju organizacija izvođenja koncerata i glazbeno-scenskih djela, produkcija glazbenih, opernih, baletnih i drugih scenskih djela, koncerata ozbiljne glazbe i festivala, te posredovanje u kulturi.

Za HNK je Grad Zadar do sada izdvajao 402.000 kuna i to bi, napominje Dunatov, ubuduće trebalo biti umanjeno za 180.000 kuna, a troškovi jednog zaposlenika “Koncertnog ureda Zadar” kretali bi se oko 200.000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...