Zagrepčani dnevno popuše 6 kg ‘trave’ – doznajte koji su po konzumaciji droga u Europi!

Potrošnja marihuane u Zagrebu u odnosu na 2011. godinu se udvostručila, a stanovnici glavnog grada sve više koriste i kokain te ecstasy.

Pokazalo je to dosad najveće europsko istraživanje zlouporabe droga na temelju analize komunalnih otpadnih voda u kojem su sudjelovali i znanstvenici s Instituta Ruđera Boškovića. Analizirani su odabrani urinarni biomarkeri kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi 42 europska grada, uključujući i Zagreb, a uzorkovanje je provedeno tijekom tri sedmodnevna razdoblja.

Kokain troše na Zapadu

No unatoč zabrinjavajućem porastu potrošnje droga u Zagrebu, ono što ohrabruje jest da je prosječna stopa potrošnje svih pet istraživanih droga u našoj metropoli niža od prosječne stope potrošnje svih gradova uključenih u istraživanje. Pogotovo je to vidljivo u potrošnji kokaina koja je u zapadnoj Europi izrazito viša nego u sjevernoj i istočnoj Europi.

– Mi pratimo promjene, no trogodišnje je razdoblje prekratko da bismo mogli pouzdano zaključivati o trendovima. Ono što se sa sigurnošću može reći jest da je potrošnja stimulativnih droga radnima danima stabilna, a za vikend i za vrijeme blagdana povećana, i to 30 do 50 posto. A zahvaljujući analizama koje mi stalno radimo i izvan ovog istraživanja, došli smo do spoznaje da je potrošnja ecstasyja bila znatno u porastu za vrijeme INMusic festivala na Jarunu – kaže odgovorna istraživačica dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Dnevna potrošnja

Zanimljivi su i podaci o dnevnoj potrošnji droga. Prema izračunima dr. sc. Terzić na dan se u Zagrebu potroši 144 grama kokaina, 9 grama ecstasyja, 21 gram amfetamina te 6 kilograma marihuane.

– Međutim, treba imati na umu da se kod kokaina, amfetamina i ecstasyja radi o količinama koje odražavaju čistu tvar, a čistoća svih tih droga na ulici je jako različita – objašnjava dr. sc. Marijan Ahel, voditelj laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...