Željka Markić sada pokreće referendum za promjenu izbornog zakona

Udruga “U ime obitelji” najesen će ponovo prikupljati potpise za promjenu Ustava. Ovaj put žele promijeniti izborni zakon tako da ubuduće birači na parlamentarnim izborima preferencijalnim glasovima biraju izravno svoje predstavnike u Saboru.

– Nakon poticaja s raznih strana, od građana do udruga, te konzultacija s raznovrsnim pravnim stručnjacima i poznavateljima izbornog sustava Građanska inicijativa pokreće izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma koji će omogućiti da već na sljedećim parlamentarnim izborima birači biraju saborske zastupnike imenom i prezimenom, izravno. Izjašnjavanje birača održat će se od 21. 9. do 5. 10. 2014. brojnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Referendumom će se u Ustav unijeti načela, poput npr. preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem, rekla je Željka Markić. Još je dodala da žele omogućiti glasovanje dopisnim ili elektroničkim putem tako da “osim e-građana, imamo i e-glasača”. Smatra da će se na taj način olakšati pristup glasanju brojnim državljanima RH s prebivalištem u Hrvatskoj ili izvan nje.

Aktivisti Udruge žele da se po novim pravilima glasa već o na sljedećim parlamentarnim izborima.

Zanimljivo je da je Željka Markić, donedavno predsjednica udruge “U ime obitelji” i njezino najprepoznatljivije ime, predstavljena samo kao “obična članica”, dok je novi predsjednik Lino Zonjić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...