54. Glazbene večeri u Sv. Donatu: Udaraljkaški ansambl ”Sudar”

U utorak, 29. srpnja s početkom u 21 sat, 54. Glazbene večeri u Sv. Donatu vode Vas na nezaboravno putovanje otkačenom scenom hrvatske glazbe. Poljana Šime Budinića u Zadru ugostiti će mladi udaraljkaški ansambl ”Sudar” pojačan našim međunarodno priznatim svestranim umjetnikom Matejem Meštrovićem. Već jako dobro poznat u glazbenom svijetu, ansambl koji djeluje od 2010. godine, čine pet mladih međunarodno nagrađivanih samoborskih udaraljkaša – Josip Blašković, Filip Merčep, Luka Pešutić, Nikolas Sinković i voditelj Goran Gorše koji je u protekle tri godine stvorio novu generaciju najkvalitetnijih udaraljkaša u Hrvatskoj.

Njihov se cilj za promicanjem, razvijanjem i unaprjeđenjem udaraljkaške glazbe savršeno stopio sa skladateljskom vizijom Mateja Meštrovića. Meštrovićevi pak eksperimenti na tom polju neprestano oduševljavaju sve oko sebe, spomenimo samo glazbu za filmove našeg alpinista i redatelja Stipu Božića, zatim sudjelovanje na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. te brojne nosače zvuka redovito masovno distribuirane i nagrađivane.

Zapazivši snažnu energiju i karizmu mladih perkusionista, Meštrović je 2012. započeo suradnju kao autor i pijanist ansambla Sudar Percussion. Već godinu dana nakon, u suradnji sa Sudarom izdan je Meštrovićev autorski CD Eat Suite u kojem korištena prirodna jeka stvorena u dvorcu Sv. Križ Začretje dovoljno govori o domišljatosti njezina autora. Kritika je širokogrudno prihvatila Eat suite i prorekla joj blistavu budućnost, a njezinu će izvedbu imati priliku uživo čuti ovogodišnja publika Večeri.

Osim autorske Eat suite te obrada klasične i filmske glazbe u aranžmanima Meštrovića i D. Sedaka-Benčića, na repertoaru se nalazi i energični komad Manfreda Menkea čiji naziv, simpatična igra riječi, svjedoči o opuštenoj atmosferi koju mladi glazbenici stvaraju u doticaju sa svojim instrumentima – Eine kleine Tisch Musik.

Sastav koji plijeni pozornost gdje god se nalazio, već je održao brojne zapažene koncerte, između ostalih i u Koncertnoj sezoni HNK-a u Zadru, Teatru &TD, koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za boravka u dvorcu Sveti Križ snimljen je i zanimljivi dokumentarac Sudar u dvorcu Arsena Oremovića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...