Dalmacijo, dolazi ti sunce… čim prođu srpanjske ciklone!

Evo nam pravog ljeta, i to u kolovozu. Kako se sada čini, očekuje nas još jedna ciklona pri kraju srpnja, a zatim sve sunčaniji i topliji kolovoski dani. Tako glasi neslužbena prognoza vremena za sljedeći mjesec koju nam je prenijela Ankica Stojanović, dežurna meteorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.
– Prema sadašnjem stanju, sve upućuje na stabilniji kolovoz, topliji i manje kišan od srpnja – kaže Ankica Stojanović.

Poznata meteorologinja u ovom je poslu već 40 godina i, kako kaže, jedno je od glavnih pitanja ovoga ljeta što se to događa s vremenom ove godine i je li doista bilo ovakvih ljeta.
– Bilo je kišnih ljeta, no posebnost je ovog razdoblja iza nas kiša, ali i neuobičajenost u odnosu na prethodne godine – kaže meteorologinja.

Kako se sada čini, u kolovozu ćemo imati makar dio pravog, ljetnog ugođaja, s temperaturama višima od 35 stupnjeva.
– Do tada treba preživjeti još jednu manju ciklonu Luka, koja će zahvatiti sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju, te još jednu veću koja stiže na prijelazu sa srijede na četvrtak – kaže Rade Popadić iz “Crometea”.

– Nakon plitke ciklone ovoga vikenda, slijedi nam sunčani ponedjeljak i većinom sunčani utorak, a krajem dana bit će sve više oblaka – kaže Popadić.

Bit će to uvod u novu ciklonu Melisa, a s njom u prvim satima srijede stižu kiša, pljuskovi i grmljavina, a ponegdje i novo jače grmljavinsko nevrijeme. Nakon takve srijede, dolazi stabilniji četvrtak i time će završiti srpanj, mjesec ciklona.Ciklona Melisa bit će čak sedma od početka kalendarskog ljeta, ljeta ciklona, kojega se nisu uživali ljubitelji vrućina i kupanja pa vjerujmo da će nas kiše, gromovi i munje na neko vrijeme pustiti na miru i u kolovozu ustupiti mjesto suncu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...