Drastičan pad potrošnje: Sezona možda neće pomoći zbog niza čimbenika

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 2,3, a realno za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u svibnju za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao stagnaciju, a ostali pad u rasponu od 0,3 do 0,4 posto.

Nakon stagnacije u prva dva mjeseca ove godine, u ožujku je promet u trgovini na malo porastao za 1,3, a u travnju za 0,3 posto na godišnjoj razini.

Pad potrošnje u svibnju od 1,8 posto ‘predstavlja najvišu stopu pada od ožujka 2013. godine’, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Premda bi idućih mjeseci turistička sezona mogla pozitivno utjecati na potrošnju, makroekonomisti ne očekuju njezin značajniji oporavak ove godine zbog visoke nezaposlenosti, stagnacije plaća i potrošačkog pesimizma.

– U nadolazećim mjesecima promet u trgovini na malo mogao bi biti pod pozitivnim utjecajem početka turističke sezone i vrlo niske baze, čime bi se ublažili nepovoljni utjecaji iz domaćeg gospodarstva. Prepreke jačem rastu još uvijek su vrlo čvrste, a posljedica su niske zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i posljedično visoke razine potrošačkog pesimizma, navode analitičari Raiffeisenbanke, koji u ovoj godini očekuju vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...