Kalmeta komenitrao Kalelargu: “Nisam faraon – odlučit će Gradsko vijeće!”

Priča o preimenovanju glavne zadarske ulice iz Široke u Kalelargu započela je kao epizodna montipajtonovska inicijativa, ali se ubrzo pretvorila u jednu od tradicionalno ostrašćenih epizoda “povijesne debate” koju u zaokruživanju vlastitog identiteta Zadar vodi sam sa sobom.

Na koncu, po tko zna koji put, sve je preraslo u navodno prvorazrednu političku temu koju je vodstvo grada odlučilo malo ohladiti, a sebi dati nešto više vremena za donošenje “politički usklađene odluke”.

Inicijatori su prikupili 10.823 potpisa, tu su brojku usporedili s brojem glasova koji su Božidaru Kalmeti omogućili novi mandat gradonačelnika, predali su mu peticiju uvjereni da su dobili obećanje da će Široka postati Kalelarga već od ovog petka i prve sjednice Gradskog vijeća.

Ali, Kalelarga nije ušetala u dnevni red, zalutala je negdje u proceduralnim labirintima gradskog parlamenta, pa su, osjećajući se prevarenima, inicijatori gradonačelnika Kalmetu optužili za “izdaju” nadajući se da će do petka preimenovanje ulice ipak biti uvršteno u dnevni red i da ovog puta manipulatorska politika neće pojesti male ljude.

Nije krucijalno pitanje

Naravno da uvažavam broj prikupljenih potpisa za preimenovanje Široke ulice. Rekao sam to i pri razgovoru s pokretačima te inicijative, ali sam im rekao i da živimo u demokratskom društvu u kojemu postoji jasna i unaprijed određena procedura.

Gradsko vijeće ima nadležni odbor kroz koji prijedlog treba proći da bi došao na sjednicu Gradskog vijeća. Ali, inicijatori preimenovanja Široke ulice kucaju na kriva vrata: ja nisam predsjednik Gradskog vijeća koji sastavlja i vijećnicima predlaže dnevni red, kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Dakle, Gradsko vijeće će odlučivati, ali ne u petak?

Ne znam čemu nervoza i panika oko toga. To će sigurno ići na Gradsko vijeće koje će donijeti odluku, ali mislim da preimenovanje ulice ovog trenutka nije krucijalno pitanje za građane Zadra. Dakle, preimenovanje će se pojaviti na Gradskom vijeću, ali kada prijedlog prođe svu predviđenu proceduru.

Inicijatori se boje da ste ih izigrali ili da ćete ih izigrati. Kakav je Vaš stav oko preimenovanja Široke ulice u Kalelargu?

Svoj stav sam iznio i on je poznat, ali ja sam gradonačelnik, a ne faraon i ne odlučujem ja sam o svemu! HDZ je demokratska stranka, a tu je i vladajuća koalicija koja demokratski donosi odluke.

To zvuči kao stav političara, kakav je stav građanina Kalmete?

Iznad i prije svega sam u funkciji građana Zadra. Toliki broj potpisnika peticije nije nešto na što se može lakonski odmahnuti rukom. To svakako treba razmotriti. Vidim da je kroz medije otvorena neka vrsta javne rasprave o toj temi i mislim kako je dobro da se o tome raspravlja i da javnost čuje različita mišljenja i stavove, pa i od ljudi koji nisu vezani uz politiku i Gradsko vijeće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...