Grčić: “Borit ćemo se do kraja za Pelješki most!”

Pored dvije milijarde eura za potpore poljoprivrednicima i razvoj ruralnih krajeva, 280 milijuna eura namijenjenih pomorstvu i ribarstvu, 66 milijuna eura za zapošljavanje mladih, te 456 milijuna eura za razvoj željezničke mreže, Hrvatskoj je do 2020. na raspolaganju još i 8,463 milijarda eura iz programa “kohezijske politike”.

No, prvi eurocenti bit će nam dostupni tek nakon što Europska komisija “amenuje” operativne programe čije su nacrte danas predstavili ministri Branko Grčić i Mirando Mrsić.– To su ključni dokumenti. Vlada je u stalnom kontaktu s Europskom komisijom, a pregovori će biti teški. Sve ono što nam Komisija sugerira, ide u korist Hrvatske.

Ali i Hrvatska ima svoje prioritete, kao što je, na primjer, Pelješki most i kvalitetno cestovno povezivanje juga Hrvatske, što će mnogo značiti za razvoj cijelog tog područja. To je nešto što smo ugradili u dokument i za što ćemo se u pregovorima s Komisijom boriti do kraja – ustvrdio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Procijenjena vrijednost projekta Pelješki most iznosi 2,775 milijardi kuna. Ciljevi dvaju operativnih programa (“Konkurentnost i kohezija” i “Učinkoviti ljudski potencijali”), ukupno teški 8,463 milijardi eura između ostalog su udvostručiti godišnja ulaganja u istraživanje i razvoj na 1,4 posto BDP-a, podići udjel visokoobrazovanog stanovništva u dobi od 30 do 34 godine sa 23,7 na 35 posto…

Kao apsolutni prioritet Vlada je navela podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije za što nam na raspolaganju stoji više od milijardu eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...