HT čeka zeleno svjetlo za outsourcanje 650 radnika!

Uprava Hrvatskog telekoma u utorak će na Radničkom vijeću operatora zatražiti prvo od dva zelena svjetla koja su nužna za realizaciju prodaje Sektora izgradnje i odražavanja mreže HT-a tvrtki Ericsson Nikola Tesla i to po modelu outsourcinga, doznaje Poslovni dnevnik. Dobije li od radnika i regulatora zeleno svjetlo, HT će svojih 650 radnika premjestiti u novu podružnicu Ericssona NT. Oni će tamo nastaviti raditi ono što su radili u HT-u, ali plaću će dobivati od novog poslodavca koji će ugovorno raditi za HT.

HT je u petak obavijestio dioničare da je s Ericssonom i Ericsson NT-om sklopio neobvezujući ugovor o outsourcingu. “Ovim projektom HT planira povećati kvalitetu i efikasnost svoje infrastrukture i popratne imovine istodobno optimizirajući troškove postojeće izgradnje i održavanja”, objavio je HT. Na upit da objasni svoje planove, HT i Ericsson NT ogradili su se od daljnjeg komentara. Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija, kaže da će više znati nakon utorka kad će projekt, navodno radnog imena “Plava ptica”, predstaviti Radničkom vijeću. – Oni će prvih godinu dana kod novog poslodavca biti zaštićeni kolektivnim ugovorom HT-a, a zatim automatski kolektivnim ugovorom tog poslodavca – kaže Cikojević.

Interes Ericssona NT dijelom proizlazi iz mogućnosti da proširi usluge na održavanje te izgradnju fiksnih i mobilnih mreža svim operatorima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Naime, u idućih sedam godina očekuje se investicijski val u optičke mreže u Hrvatskoj, vrijedan između pet i 12 milijardi kuna. Više od polovice tih sredstava očekuje se iz fondova EU. S obzirom na to da HT kao korporacija pokriva sve, od maloprodaje do usluga, neće moći do tih sredstava, posebno onih iz fondova EU. U branši objašnjavaju da nova tvrtka ne bi u tome imala nikakvih prepreka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...