Japan ukida zaključavanje mobitela

Japansko Ministarstvo unutarnjih poslova i komunikacija izradilo je prijedlog zakona kojim bi se telekom operaterima u toj zemlji zabranilo prodavanje uređaja koji su zaključani za korištenje samo na njihovoj mreži. SIM-lock je vrlo popularan način zadržavanja korisnika ne samo u toj dalekoistočnoj zemlji već i u cijelom svijetu, a primjenjuje se najčešće na uređaje koji su kupljeni kod operatera uz značajnu subvenciju.

Međutim, japanska vlada smatra da je ovakva praksa problematična jer ograničava slobodu korisnika da promijene operatera kad god žele. Također, smatraju da brojnim japanskim turistima to predstavlja problem jer nisu u mogućnosti kupiti jeftinu prepaid SIM karticu u zemlji koju posjećuju i koristiti je u svom telefonu.

Iako je za očekivati da bi se zabranom zaključavanja mobitela na ovaj način cijene samih uređaja i telekom usluga mogle povećati, u Japanu se nadaju drugom učinku. Kažu, ovim bi potezom tržište bilo otvoreno za nove virtualne mobilne operatere, čija bi veća prisutnost mogla čak i pojeftiniti telekomunikacijske usluge u toj zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...