Kalmeta odgovara SDP-u: “Elaborat o NK Zadar dat ću novinarima!”

Nakon što je jučer na ovom mjestu gradska vijećnica zadarskog SDP-a Omerka Šarić Frantin iznijela nekoliko ozbiljnih optužbi na zakonitost rada gradske uprave o pitanju sudjelovanja u pretvorbi NK Zadar u dioničko društvo, odmah u jutarnjim satima nazvao nas je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

1. Što vas je toliko uzrujalo u izjavama vijećnice Šarić Frantin da zovete novinare?

Gospođu Šarić Frantin poznajem kao korektnu političarku i zato me ono što je izjavila jako razočaralo. Očito je da se lokalni SDP u nedostatku projekata, ideja i vizija koristi metodama iz bivših vremena, a to je optuži drugoga bez dokaza! Dovodi se u sumnju pretvorba NK Zadar, a zatim to pokušava prikačiti HDZ-u iako činjenice govore da je cijela odgovornost u njihovim rukama.

Po Zakonu o sportu sve odluke vezane za pretvorbu sportskih klubova su u rukama vlade odnosno ministarstva i njegova Povjerenstva za profesionlane sportske klubove. Taj za nju sporni elaborat NK Zadra ima pečate i potpise premijera Milanovića i ministra Lalovca kao predsjednika povjerenstva. A i predsjednica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac je pomoćnica ministra sporta. Prema tome, Grad Zadar nije mogao utjecati na elaborat, niti se od nas tražila suglasnost, već smo iz vlade dobili potvrdu da je elaborat u redu, kaže gradonačelnik i dodaje kako mu je zbog toga zasmetalo to izvrtanje teza, svaljivanje odgovornosti na nas za nešto na što nismo mogli utjecati. Smatram to njihovim pokušajem skretanja pozornosti od očitog, a to je da su potpuno neuspješna stranka na državnom i lokalnom nivou, frustrirana zbog gubitka prošlih lokalnih izbora, koja se sada koristi metodama političkog podzemlja.

2. SDP ima “političko podzemlje”? Na koga i što točno mislite?

To je malo preteška riječ, ali da imaju specijaliste za izvrtanje činjenica i plasiranje neistina, apsolutno da. Nikada do sada zadarski političari, bez obzira na političku pripadnost, nisu toliko ništa činili za ovaj grad kao zadarski esdepeovci.

Niti su završili dom u Mocirama, niti su završili luku Gaženicu, naprotiv, zaustavili su je, a ona je trebala biti motor razvoja ovoga kraja, niti su se usprotivili prijedlogu regionalizacije po kojem Zadar gubi status regionalnog centra, niti odlasku brojnih institucija iz Zadra, poput Carine, koja je iz Zadra preselila u Split. Za sve što je životno važno nisu napravili ništa, nego izvrću teze i pokušavaju na nas nabacivati blato za stvari za koje su oni odgovorni, kazao je Kalmeta za Slobodnu Dalmaciju.

3. A što je s optužbom da je vaš prethodnik dr. Zvonimir Vrančić postupio nezakonito uoči izbora, potpisavši odluku Grada Zadra o sudjelovanju u preoblikovanju NK Zadar?

Što se tiče eleborata, njega, vjerujte mi, nisam ni vidio! Imam potvrde svih nadležnih institucija da je on u redu i s tim baratam, nemam namjeru provjeravati njegov sadržaj. Osim toga, sve državne institucije, sukladno Zakonu o sportu, dale su pozitivno mišljenje, dakle sve državne institucije, a znamo da Vladu čini SDP. Ja sam tu nemoćan.

Što se tiče gospodina Vrančića, on je potpisao odluku da će Grad Zadar sudjelovati u preoblikovanju sukladno zakonu. Odluka je tri puta bila na Gradskom vijeću jer je takva bila procedura. Svi oni znaju da je Grad tu samo promatrač, elaborat ne možemo ni mijenjati niti korigirati. Izradu elaborata nije, dakle, zatražio Grad Zadar niti ga je Grad Zadar izradio, nije mu autor, nije mu vlasnik niti ima ikakve ovlasti u njegovu procjenjivanju niti odlučivanju u bilo kojem njegovu segmentu, dodao je gradonačelnik.

Suglasnost na Elaborat dalo je Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove. Mi ga možemo samo prihvatiti ili neprihvatiti, a to bi značio stečaj kluba što nitko u Hrvatskoj dosad nije napravio. Pritom, Grad Zadar ima isključivu namjeru zakonski sudjelovati u postupku preoblikovanja NK Zadra provodeći sve potrebne procedure, a imajući u vidu društvenu odgovornost prema 700 mladih Zadrana u Klubu, kao i obvezu proračunske odgovornosti.

Zatražio sam od Ministarstva znanosti i nadležnog Povjerenstva da mi dozvole objavljivanje elaborata. Čim dobijem od njih zeleno svjetlo, obećavam, isti ću ga čas dati novinarima! Elaborat jest javni dokument, ali ipak treba voditi računa o zaštiti osobnih podataka, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...