Košljun na Pagu: Grade usred sezone i nitko im ništa ne može!

Točno mjesec dana trebalo je komunalnim službama Grada Paga da zaustave teške građevinske radove u centru Košljuna koje obavlja tvrtka “Livel” iz Sutivana s otoka Brača za privatnog investitora Stjepana Grgasa iz Jastrebarskog.

Iako je zabrana građevinskih radova tijekom turističke sezone u Košljunu, kao sastavnom dijelu grada Paga, stupila na snagu 15. lipnja, investitor Grgas punim je tempom nastavio radove na izgradnji apartmanske kuće na samoj rivi sve do ove srijede, pri čemu je, uz glasno negodovanje mještana i turista, nesmetano koristio teške građevinske strojeve, kamione, dizalicu i razne druge, stvarajući nepodnošljivu buku koja je mjesec dana odzvanjala središtem mjesta od ranog jutra do večeri. No, unatoč buri prosvjeda mještana i hitnoj reakciji komunalnih redara, investitor nije htio zaustaviti radove.
– Izgleda da su radovi jučer stali, odnosno da je dobio naše rješenje za kaznu od 5000 kuna. Nije ju još platio, ali nije ni nastavio radove – kazala nam je u četvrtak Ana Šupraha, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Paga.

– Čim smo dobili prijavu mještana da se u centru obavljaju radovi nakon stupanja zabrane na snagu, odmah smo na teren uputili komunalne redare. On su najprije, prema novom Zakonu o građevinskoj inspekciji, donijeli rješenje o obustavi radova pozivajući se na gradsku odluku iz 2006. kojom se od 15. lipnja do 15. rujna zabranjuju radovi, ali investitor je to ignorirao i nastavio s radovima. Onda smo krenuli s izricanjem novčane kazne, ali dok se cijela procedura provede, prođe dosta vremena, što je investitor znao iskoristiti i podigao je kuću do prve ploče – ističe pročelnica Šupraha, tumačeći nam kako je stupanjem na snagu čak četiriju novih zakona od početka godine nastao svojevrstan pravni vakuum koji stvara kaos u postupanju nadležnih tijela u ovakvim slučajevima.

Pravni kaos

– Problem je što gradske uprave ne mogu fizički zaustaviti izvođenje ovakvih radova, unatoč očiglednom kršenju zabrane, pa čak i nakon naplaćene novčane kazne. Naime, primjenom novog Zakona o građevinskoj inspekciji od početka godine, građevinska inspekcija više nije nadležna za ovakve slučajeve, nego jedinice lokalne samouprave, odnosno komunalni redari koji obustavu radova provode naplaćujući novčane kazne. Prekršitelj, međutim, kaznu može platiti i nastaviti s radom – kaže pročelnica Ana Šupraha.

Ali nisu to jedine nedoumice oko primjene novog zakona koji je komunalne redare pretvorio u građevinske inspektore, iako za to nemaju potrebnu stručnu spremu.

Novi zakon, naime, kaže da se odluke o kažnjavanju bespravnih graditelja mogu donositi u tekućoj godini, ali za iduću godinu, tako da većina općina i gradova na našoj obali za ovu sezonu nije mogla primijeniti novi zakon, nego su morali postupati po starim gradskim odlukama o komunalnom redu, prema kojem prekršiteljima mogu izricati maksimalnu novčanu kaznu do 5000 kuna.

Prema odredbama iz novog zakona, kazne mogu biti veće, ali to još ne znači da će se neposlušnim graditeljima moći lako staviti soli na rep. A razlog je u tome što je država, u još jednom lažnom pokušaju decentralizacije zemlje, na gradove i općine prebacila svoje ovlasti, ali ne i sredstva, odnosno novac za njihovu provedbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...