Na Viru otkrivena ranokršćanska crkva i novac Kolomana s početka XII. stoljeća

Na lokaciji Smratina na otoku Viru arheološkim su istraživanjima otkriveni ostaci dvaju crkvenih objekata, od kojih je starija crkva koja datira u razdoblje ranokršćanske sakralne arhitekture 6. stoljeća. U nju je kasnijom gradnjom uklopljena manja crkva, vjerojatno iz romaničkog razdoblja, za čiju su gradnju korišteni ulomci ranokršćanske kamene plastike, poput pluteja i kapitela.

Kasnije gradnje

– Ovo su prva arheološka istraživanja rađena na otoku Viru. Temelji starokršćanske crkve pokazuju da je bila jednobrodna, izvana s polukružnom apsidom. Kasnijom gradnjom, vjerojatno u 11. ili 12. stoljeću, u crkvu je inkorporirana nova longitudinalna građevina za koju su se uzimali kameni dijelovi starokršćanske crkve. Među tim dijelovima najvažniji je pilastar uzet s ograde starijeg svetišta, jer se na njemu nalazi potpis klesara. Uklesano ime je Marcelinus – kazao je u ponedjeljak u Viru dr. Tomislav Fabijanić s Odjela za arheologiju Zadarskog sveučilišta, voditelj istraživanja na lokalitetu Smratina. Potpis klesara iz tog vremena iznimno je rijedak nalaz i jedini je takav primjer na istočnoj obali Jadrana.

– Ispred crkve otkrivene su i istražene tri kasnoantičke zidane grobnice, kao i nekoliko srednjovjekovnih grobova. Najvažniji nalaz je novčić iz vremena kralja Kolomana s početka 12. stoljeća. Ti su novčići vrlo rijetki, a pronađen je i novčić iz 6. stoljeća, iz vremena Justinijana – naveo je dr. Fabijanić.

Prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Josip Faričić naglasio je da će se sustavna istraživanja na Viru nastaviti, što će rezultirati objavom monografije. Stoga je u ponedjeljak na Viru ugovoren sporazum o suradnji, koji su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić, ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja dr. Smiljan Gluščević i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Uz potporu Ministarstva kulture i Općine Vir, na otoku će se nastaviti arheološka i druga znanstvena istraživanja, što će biti obuhvaćeno u monografiji koja bi trebala biti završena za godinu dana.

Bolje vrednovanje prošlosti

– Bilo bi dobro da ovako surađuju i druge općine. Tako bi svaka mogla imati monografiju, o mjestima bi se više znalo i bolje bi se vrednovala naša bogata prošlost – istaknuo je dr. Uglešić, dok je načelnik Kapović podvukao da je krajnji cilj daljnjih dugogodišnjih istraživanja na Viru formiranje arheološkog parka i razvoj kulturnog turizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...