“Najoštrije osuđujemo korištenje civila kao ljudskih štitova u Gazi!”

Hrvatska osuđuje nasilje i poziva na povratak pozicijama dijaloga, a kao članica EU dio smo zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Tako glasi službeni stav Hrvatske, dobiven iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o najnovijim krvavim sukobima u Gazi.

Kao i dosad, Hrvatska dobro pazi da ne prozove nijednu stranu, što uostalom čini i EU, no iz najnovijih zaključaka Vijeća za vanjske poslove mogu se iščitati određene preferencije. Kako kažu u zaključcima, “EU najoštrije osuđuje neselektivno granatiranje Izraela od strane Hamasa i korištenje civila kao ljudskih štitova”, dok Izraelu poručuju da “ima sva legitimna prava zaštititi se, ali da vojne operacije moraju biti u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima”.

Iz Vlade su nam ponovili da je stav Hrvatske na Vijeću iznijela ministrica Vesna Pusić. Hrvatska zastupa zajednički stav EU jer je dužna provoditi zajedničku vanjsku politiku kao i sve članice EU. Na pitanje znači li to da Hrvatska ne smije imati svoj stav, kao što ga, na primjer, ima Švedska – čiji je ministar vanjskih poslova Carl Bildt osudio Izrael riječima: “Užasnuti smo razmjerom i stradanjima koje je izazvala izraelska vojna operacija u Shuja’iyyi” – odgovorili su: “Ne, Hrvatska ima stav i ministrica Pusić ga je iznijela na Vijeću.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...