Nastavlja se agonija nekad perspektivne tvornice: Bez posla ostaje još 50 radnica tvornice ribljih konzervi “Adrije”

Pedeset radnica “Adrije” zaposlenih u Benkovcu i Kninu uskoro će dobiti otkaze iako su dosad imale ugovore o radu na neodređeno vrijeme. U prvom su valu otpuštene radnice na određeno vrijeme, a nakon iskorištenog godišnjeg odmora sada bez posla ostaju i stalne zaposlenice.

– “Adrija” je zahvaljujući ovim radnicama vraćena gospodinu Laciću iz ruku Badurine i Lisice te je potom država, kako bi sačuvala sva radna mjesta, pristala na predstečajnu nagodbu, odnosno oprostila im silne milijune kuna kako bi ove radnice ostale raditi. Međutim, uprava je, kao i više puta do sada, izigrala državu i dijeli otkaze radnicama iako se oprošteni milijuni odnose upravo na doprinose za radnike koji stalno izvlače deblji kraj, a nesposobnim upravama stalno se oprašta, stoji u jednoj od reakcija na zbivanja u “Adriji”.

– “Adria” je zbog poznatih razloga ostala bez potrebne opreme za punu proizvodnju i mi smo na ovaj potez primorani jer nam je proizvodnja znatno smanjena. Kad se situacija normalizira, otpuštene radnike vratit ćemo na posao, a njihov, nadam se, privremeni odlazak iz “Adrije” dogovoren je i s radnicama i s njihovim sindikalnim predstavnicima, kaže većinski vlasnik poduzeća Miodrag Lacić.

Nakon odlaska 50 radnica iz “Adrije” vrlo lako bi se mogao dogoditi potpuni paradoks: Lacić ih otpušta jer mu još nije na raspolaganju oprema koju su iz “Adrije” odnijeli Neven Badurina i Jadranko Lisica, odnosno njihova tvrtka “Adria Zadar 1”, pa bi se te iste radnice mogle zaposliti kod Lisice i Badurine u benkovačkoj “Ostrei”, gdje se na “zapečaćenom stroju” navodno ipak radi! Dok pravna država “smišlja” kako stroj vratiti tamo gdje mu je mjesto, iz “Adrije” je od državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatraženo proširenje optužnice za nestale strojeve i na “Ostreu” iz Stankovaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...