Od sutra u Gaženicu stižu kruzeri, od jeseni se seli trajektni promet s Poluotoka

Završeni su radovi u drugoj fazi nove trajektne luke u Gaženici, vrijedni više od 140 milijuna eura. Putnici u domaćem prometu pričekat će na ukrcaj na trajekte do rujna, dok će sutra pokusno uploviti do sada najveći kruzer koji je ticao Zadar, Celebrity Equinox.

To znači da je nova zadarska trajektna luka u Gaženici spremna za prihvat velikih brodova na kružnim krstarenjima, rekao je ravnatelj Lučke uprave Zadar, Emil Bilić.

– Na gatu broj 4, vezu broj 12 pristati će najveći kruzer koji je ikada pristao u Zadar, radi se o brodu dugačkom 317 metara, kapaciteta 2800 putnika ijoš 1200 članova posade, rekao je Bilić.

Pristajanje u Gaženici ne znači da će s vrha zadarskoga Poluotoka nestati cruiseri – oni će prema želji moći ticati jednu ili drugu obalu. Želja Lučke uprave i dalje je – Gaženica kao početna i završna luka za cruisere.

– Luka će biti puštena u promet kad budu ishodovane sve dozvole za privremene građevine. Očekujemo da će to biti najvjerojatnije krajem rujna, početkom listopada, dodao je.

Putnici u domaćem trajektnom prometu na ukrcaj i iskrcaj pričekat će do jeseni, do kada bi trebale biti izgrađene i tzv. privrememe građevine. To je najavio predsjednik Upravnog vijeća zadarske Lučke uprave Krešimir Rendeli.

– Unutar ministarstva zajedno s Vladom razmatramo s kojim modelom ići u 3.fazu. Najvjerojatnije ćemo do kraja godine raspisati natječaj za koncesionara, kazao je Rendeli.

U međuvremenu bi trebalo trajno riješiti i pitanje izgradnje putničkoga terminala oko čega su se sporili grad Zadar i Ministarstvo pomorstva.

Turiste sa Celebrity Equinoxa u petak će dočekati ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić, ali kako doznajemo od njegovih suradnika ne i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. Iz gradske uprave to nam nisu ni potvrdili ni opovrgnuli, uz obrazloženje da je isti dan i sjednica Gradskog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...