Od ukupno 15 gradskih firmi, samo su 2 završile 2013. godinu u minusu – Eko d.o.o. i Odvodnja d.o.o.

Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je prema dnevnom redu. Na njemu se našlo poslovanje 13 trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra u prošloj godini. U 2013. ostvarili su dobit od 4 milijuna 100 tisuća kuna, što je 57 posto više u odnosu na prošlu godinu. 10 tvrtki je ostvarilo dobit, jedna je poslovala na pozitivnoj nuli, a dva su gubitaša – Odvodnja i Tvrtka Eko d.o.o. koje su ostvarile gubitak od milijun i 300 tisuća kuna.

Sve tvrtke ukupno su prošle godine smanjile svoje dugoročne obveze za 20 posto, potraživanja od gospodarstva iznosila su 87 milijuna kuna, dok su potraživanja od građana veća za 6 posto i iznose 36 milijuna kuna. Građani najviše duguju Vodovodu i Čistoći, a u tim je gradskim tvrtkama ukupno 1.150 zaposlenih. Ove su tvrtke dobro odradile posao, ocijenio je pročelnik Jure Zekanović.

S tim se nije složila SDP-ovka Omeraka Šarić Frantin, koja je u prvom redu prozvala Vodovod, gdje je zaposleno 273 ljudi, a prihod im je 65 milijuna kuna. Kako takav pogon može davati dobru uslugu i investirati u njezino poboljšanje uz tolike troškove za zaposlene? Kazala je i kako Vodovod zadržava dio novca iz cijene vode koji pripada Odvodnji, nadodavši da je taj novac proslijeđen Odvodnji kako je trebalo biti i Vodovod bi bio gubitaš. Radi se o namještanju poslovnih rezultata, jer su obje tvrtke u vlasništvu Grada, ustvrdila je Omeka Šarić Frantin. Te je optužbe odlučno odbacio direktor Vodovoda Tomislav Matek.

U nastavku sjednice vijećnici su raspravljali o radu tvrtke Liburnija. SDP ova vijećnica Irena Dragić kazala je kako Liburnija stagnira te kako bi tako važan segment društva trebalo poboljšavati. Njezin stranački kolega Željko Mikin komentirajući rad gradske Tržnice predložio je da se uvedu kušaonice domaćih proizvoda što bi sigurno povećalo prihod Tržnice i njezinu atraktivnost a takav prijedlog podržala je i HDZ ova Elvira Sterle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...