Plaža koju morate posjetiti: Saharun na Dugom otoku je poput Kariba

Britanski The Telegraph objavio je veliku reportažu o plaži Saharun na Dugome otoku, a sve u sklopu svoga serijala tekstova o manje poznatim no sjajnim europskim odredištima uz more.

Tako se uskoro može očekivati navala stranaca na ovu plažu, koji slijepo prate sve preporuke novih neotkrivenih mjesta za odmor, jer autorica članka Jane Foster istražila je gdje se na otoku može odsjesti, gdje i što jesti, te kako doći do Saharuna.

Plažu na sjevernom dijelu Dugog otoka autorica smatra odličnom za obiteljski posjet, a posebnom je čine intenzivne boje – tamnozelena borova šuma, svjetlucavi šljunak, kao i tirkizna boja mora, koja se mijenja ovisno o položaju sunca i dijelu dana te nevjerojatno podsjeća na karipske plaže.

Jednako tako, autorica članka u Telegraphu navodi kako doći do plaže, spominjući pritom mjesta Božavu i Veli Rat, kao i da se najbliže parkiralište diskretno skriva iza borova.

– Sam dolazak na otok već je užitak, a tu je i udobno putovanje “Jadrolinijinim” trajektom od romantičnog i poviješću prebogatog Zadra, s fantastičnim pogledom na otočiće i otoke zadarskoga arhipelaga, od kojih je Dugi otok najudaljeniji – piše u tekstu kojim se pohvalila i Hrvatska turistička zajednica.

Pitoreskna sela

Jane Foster predlaže svojim čitateljima da se svakako, bilo svojim vozilom, bilo unajmljenim, provezu pitoresknim selima, ali i da iskušaju čari lokalnoga prijevoza ili vožnje biciklom kroz – doslovno dugi otok.

Foster je oduševila činjenica da je Dugi otok dugačak 45 kilometara, a širok između jednog i četiri kilometra, a isto tako napominje kako je 2011. pronađen gotovo kompletan ljudski kostur star oko 11.000 godina, što je vrlo značajno arheološko otkriće koje mnogo govori o povijesti samoga otoka.

Rimljani koji su ovdje provodili svoja ljeta prije gotovo 2000 godina i dandanas su prisutni kroz odlično sačuvane romanske vile.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...