Podaci u iPhoneima nisu sigurni

Ranije ovoga tjedna pojavila se priča da iOS uređaji imaju ugrađena “stražnja vrata” koja omogućuju pristup privatnim podacima svojih korisnika. Sigurnosni stručnjaci otkrili su da zaposlenici Applea imaju mogućnost iz iPhonea izvući fotografije, poruke i kontakte na do sada još nepoznati način, putem dijagnostičkih alata. Osim Applea i uređaja koji su sigurnom vezom spojeni s iPhoneom, takav bi način dobivanja podataka mogle koristiti i razne špijunske agencije.

Iz Applea su demantirali postojanje back door pristupa njihovim uređajima, te naglasili da su dijagnostički alati izrađeni na način da ovlaštenim serviserima daju sve potrebne informacije bez narušavanja privatnosti korisnika. Kako bi se navedeni “propust” uspješno iskoristio, potrebno je od korisnika dobiti dozvolu za pristup i sigurnom vezom spariti određeno računalo s iPhoneom.

Unatoč tome što ne postoje dokazi da su na ovaj način izvlačeni podaci za sigurnosne i obavještajne agencije, i dalje ostaje zabrinutost da bi Apple kroz svoje alate mogao prikupljati više korisničkih podataka nego je to potrebno. Sve se, dakako, odvija bez znanja korisnika, a jedini način da se jednom odobrena sigurna veza (sparivanje) s računalom poništi jest da se iPhone vrati na tvorničke postavke, upozoravaju stručnjaci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...