Prestanite koristiti Chrome, ubija vam bateriju laptopa

Forbesov autor Ian Morris nedavno je naišao na bug u internetskom pregledniku Chrome za Windows, koji se pokazao vrlo nezgodnim za vlasnike mobilnih uređaja poput tablet računala i prijenosnika. Riječ o tome da uz upaljen preglednik baterija traje mnogo kraće nego je to uobičajeno, zbog pogrešno postavljenih intervala.

Chrome preglednik u trenutnom izdanju iz nekog razloga postavlja tzv. clock tick rate tako da sustav ili bolje rečeno, procesor, ne spavaju kada ih se ‘budi’ tisuću puta u sekundi. Uobičajen je interval unutar kojeg se procesor ‘budi’ kakvih 64 puta u sekundi, a Microsoft je već dokumentirao kako tick rate na ovoj razini može povećati potrošnji za 25 posto.

Morris je otkrio kako je dovoljna jedna takva aplikacija ili proces da potpuno upropaste trajanje baterije na prijenosnim uređajima. Primjera radi, Internet Explorer ubrzava potražnju prema procesoru samo i isključivo kada se otvori kakav ‘težak’ sadržaj, poput gledanja YouTubea. Odmah po gašenju taba unutar kojeg se nalazio YouTube, tick rate se vraća u normalu – iako je preglednik i dalje otvoren. S druge strane, tick rate preglednika Chrome ostaje na maksimumu od njegovog otvaranja – do potpunog gašenja.

Google je počeo raditi na ispravci ovog problema, ali rješenje se može očekivati možda tek na sljedećoj verziji Chromea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...