Prešućena informacija s Gradskog vijeća: Novoselović: “Reno je NK Zadru dužan više od 17 milijuna kuna!”

Odluka o sudjelovanju Grada Zadra u problikovanju NK Zadar iz sportskog kluba u sportsko dioničko društvo bilo je na jučerašnjoj sjednici GV-a povod za ponovno žestoko sučeljavanje vladjućih i oporbe. Zbog niza pitanja o trošenju društvenog novca za NK Zadar koje je postavio Antun Novoselović, “vanjski suradnik” Reno Sinovčić ga je optužo da je takvim pitanjem maloprije skoro ubio čovjeka!

Naime, prilikom rasprave o poslovanju Poduzetničkog inkubatora Novoselović je tražio objašnjenje za neke stavke koje su mu izgledale “naštimano”. Odmah potom se ispričao ako ga se krivo shvatilo, a ubrzo nakon toga direktor Inkubatora Perislav Zrilić je odgovarajući ne samo na to već i na druga pitanja vijećnika, doživio težak srčani udar. Zrilićeva borba za život nije, eto, bila dovoljno šokantna, Sinovčić je i tu situaciju upotrijebio na svoj način, piše portal Media Press.

Dunatov, Šimičević i Sinovčić u sukobu interesa

Uvodno je pročelnik Radovan Dunatov obrazložio kako se radi o zakonskoj procedure koju su prošli već neki klubovi poput Cibalije, a da u suprotnome, ako se ne usvoji, prijeti stečaj.

– Grad Zadar će imati preko 40 posto dionica NK Zadra, s tim da se većina odnosi na obvezu o prijenosu tražbina Ministarstva financija. Ministarstvo od kluba potražuje oko 24 milijuna kuna, a na to idu i kamate, tu je 685 tisuća duga za komunalnu naknadu, te zakonska obveza od milijun kuna za kupnju dionica, rekao je Dunatov.

Omerka Šarić je još jednom ponovila kako se o tako krupnim stvarima ne može odlučivati, a da je vijećnicima uskraćena mogućnost da vide elaborat o pretvorbi koji se tri puta mijenjao. – Zar se netko boji da mi vidimo elaborat? Insistiramo da vidimo kojeg mačka u vreći kupujemo, rekla je Šarić te upozorila kako su pročelnik Dunatov, te vijećnici rade Šimičević i Reno Sinovčić u sukobu interesa jer sjede u upravnim strukturama kluba, a sad odlučuju o njegovom preoblikovanju.

Dogodila se potom zanimljiva situacija da zadarski hadezeovci zdušno brane aktulanu Vladu od zadarskog SDP-a. Rade Šimićević, Eliva Sterle i Iva Dunatov su se pozivali na to kako se ne može odluka donostiti protiv stava Ministarstva sporta, da su prijedlog potpisali sadašnji ministar financija Lalovac i premijer Milanović kojima valjda članovi zadarskog SDP-a vjeruju, te da odakle im svi ti podaci o poslovanju NK Zadra? Zanimljivo je da je prije par mjeseci na traženje oporbe da vide elaborat gradonačelnik Kalmeta rekao neka se obrate svojoj Vladi, a sad su vijećnici HDZ-a zdušno branili Vladu od neugodnih pitanja esdepeovaca!

Antun Novoselnović je potom iznio konkretne podatke, očito izvučene iz tajnovitog elaborate koji je jedno vrijeme prije godinu dana bio dostupan javnosti. Ti podaci uistinu bacaju malo drukčiju sliku na postupak preoblikovanja NK Zadra, štoviše omogućuju sumnju da se ni u nadležnom ministarstvu nisu baš puno bavili financijskim tokovima oko NK Zadra, nego su sve prepustili Zadru.

– Zadnjeg dana 2009. godine u poslovnim knjigama NK Zadra bilo je evidetirano da klub ima 40 milijuna kuna duga prema Renu Sinovčiću, s osnova pozajmica igračima i trenerima. Treba imati na umu, rekao je Novoselović, da je Grad Zadar u razdoblju 2009. do 2013. godine za NK Zadar izdvojio 22,5 milijuna kuna, a u isto vrijeme klub duguje i Sinovčiću. NK je Sinovčiću isplatio 6,8 milijuna kuna, a s računa NK je za Sinovčićevu tvrtku VOX isplaćeno 10,5 miljuna kuna i to na ime duga kluba prema Sinovčiću.

Pozajmica prema igračima i trenerima NK Zadra je zastarjela, nastavio je Novoselović, temeljem presude Općinskog suda Zadar u srpnju 2009. godine. No NK Zadar je ta zastarjela potraživanja prenio u troškove poslovanja, a to ne može biti osnov za potraživanja Sinovčića. Dug je nastao zato što je Grad uplaćivao novac klubu, a Sinovčić ga je prebacivao na svoj račun, rekao je Novoselović uz konstataciju da je sam trošak elabrata prikazan u nerealno visokom iznosu od 12,1 milijun kuna. Zbog svega toga preoblikovanje treba preispitati i utvrditi gdje je otišao gradski novac, tražio je vijećnik SDP-a.

Na to je u svom prepoznatljivom stilu uzvratio Sinovčić tvrdeći da Novoselović brka kruške i jabuke, da nema pojma o čemu govori, jer da sve radi po nalogu Stoje Mučaji pročelnice Porezne uprave.

Milijuni iz Renovog žepa

– Maloprije si skoro ubio čovjeka ovakvim pitanjima, a doći će na red i sve ono što sam rekao na prošloj sjednici. Trebate znati da je država dala samo 35 milijuna kuna NK Zadru, a za to vrijeme je potrošeno za potrebe kluba 100 milijuna kuna. Odakle? Iz mog žepa! Jedini smo u Hrvatskoj gdje je 11 igrača dobilo stanove. Nema nikakvih dugova prema igračima od 20 milijuna kuna, samo jednom igraču se duguje 1,1 milijun kuna. Ja ne moram to voditi, sve ću to prebaciti na vas šačicu iz oporbe i to gratis, uz obavezu da pet godina sve radi i nikome ne prodate, ponudio je Sinovčić.

Novoselović je presjedavajućem dr. Draženu Grguroviću prigovorio kako to vodi sjednicu. – Prošli put me optužio za silovanje, a sad me upravo optužio da sam ubio čovjeka. Vi mu ni upozorenje niste izrekli, kao da niste ništa ni čuli ni vidjeli, rekao je Novoselović. No Grgurović ponovno nije reagirao, samo je glatko prešutio cijelu situaciju i dao odluku na glasovanje.

Odluka o preoblikovanju NK Zadra je potom usvojena glasovima vladajuće koalicije, a konačni odnos dionica znat će se nakon utvrđivanja stanja potraživanja Ministarstva fiancija i zadnjeg upisnog kruga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...