Prosvjed radnika Bagata: “Tvornica je namjerno uništena!”

U masovnoj pljački koja je izvršena pred očima radnika devedesetih je godina uništeno 50 zadarskih tvrtki, a 30 tisuća radnika ostalo je na ulici. To je smak koji su napravili koljači hrvatske industrije, s Dragutinom Lesarom na čelu Radničkog sindikata Jugoslavije. Iako je moja supruga godinama radila u “Bagatu”, a ja u “Zadranci”, sve je uništeno i danas živimo uglavnom od pomoći rodbine iz inozemstva – kazao je Miro Jurić iz udruge bivših zaposlenika “Solidarnost”, čijih je petnaestak članova u utorak prosvjedovalo ispred ulaza u bivšu zadarsku tvornicu “Vlado Bagat” zbog presude kojom je u srpnju Općinski sud u Zadru oslobodio bivše direktore od optužbi za malverzacije koje su, smatraju radnici, jednu od najvećih tvornica šivaćih strojeva u Europi odvele u propast.

Kao čelnici poduzeća za preciznu mehaniku “Bagat Zadar”, Frane Zvonimir Negro, Mladen Paleka i Danijel Mijić nepravomoćno su oslobođeni optužbe da su pogodovali Dalmatinskoj banci između 1991. i 1994. godine, te time naštetili “Bagatu” potpisavši transformaciju ugovora prisilne nagodbe u ugovor o dugoročnom kreditu, a zatim tog dugoročnog u kratkoročni, koji se iznova potpisivao svaka tri mjeseca čak dvadesetak puta.

Danas je na prostoru od 75 tisuća četvornih metara, koliko je zauzimala likvidirana tvornica “Bagat”, trgovački lanac, a preostali dio tvornice, gdje će se graditi stanovi, čeka rušenje.

Sporna privatizacija

– Tvornica je zapošljavala 4140 radnika i hranila 15 tisuća obitelji. Agonija je započela devedesetih godina. Plaće su kasnile, a uprave se često mijenjale. Za vrijeme rata imali smo radnu obavezu i radili smo pod granatama, a kad je proglašen stečaj, bacili su nas na ulicu. Dotad su kriminalne skupine već rasprodale imovinu i danas slobodno možemo reći da je to bio udruženi kriminal i ratno profiterstvo – kazala je bivša djelatnica “Bagata” Vedrana Kardum.

Kao jedna od najvećih tvornica šivaćih strojeva u Europi i okosnica zadarskoga gospodarstva, tvornica je privatizirana 1990. godine pod nerazjašnjenim okolnostima, a bila je, smatraju radnici, samo jedna u nizu zadarskih tvornica koje su namjerno uništene u stečaju radi zemljišta.

– Ovdje se očito za nekoga drugoga grade vile, apartmani, hoteli. Vidimo u Europi da se ipak donose neke velike presude, u milijardama eura, pa se nadamo da je sad vrijeme da hrvatska Vlada pokaže da je odgovorna, da je sposobna zatražiti povrat opljačkane imovine i novca – kazao je Čedo Alić iz udruge “Solidarnost”, koja traži da Državno odvjetništvo do kraja razjasni propast “Bagata”, kao i ostalih zadarskih tvrtki.

– Dosad smo podnijeli niz prijava posebno za “Bagat”, ali se DORH oglušuje – kazali su članovi udruge.

Negro: Presudu ne smijem komentirati, nepravomoćna je

– To je njihovo ustavno pravo, a presudu ne smijem komentirati jer je nepravomoćna. Kad na snazi bude pravomoćna presuda, tada mogu kazati što mislim – kazao je bivši čelnik “Bagata” Frane Zvonimir Negro nakon prosvjeda bivših radnika u krugu tvornice.

U jednom od najstarijih postupaka na zadarskom Općinskom sudu, u kojemu je bio prvooptuženi, istraga je trajala od 1994., a optužnica je podignuta 2002. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...