Skupštinari prihvatili odluku o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana županije

Pred zadarskim županom i županijskim pročelnicima jučer se našao konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije. Ovo je 5. izmjena prostornoga plana koji je, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Nives Kozulić, zapravo veliko pospremanje svih promjena koje su se dogodile u prostoru županije u proteklih 12 godina.

Najviše se, istaknula je Nives Kozulić, gradilo u obalnome prostoru i s njime treba vrlo oprezno upravljati:

Da te naše prostore i na kopnu i na obali koji nisu devastirani , koji nisu upotrebljeni da ih što manje koristimo, da više se usmjerimo na podizanju kvaliteta uređenja prostora, a ne kvantiteta.

Nije iznenađenje da je turizmu odnosno turističkim zonama posvećena posebna pozornost. Zadarska županija trenutačno ima 279 hektara turističkih zona s oko 30 000 kreveta, a planirano je oko 2100 hektara s oko 130 000 kreveta. Neće se naravno svi ti planovi i ostvariti. Zadarska županija može biti pozitivan primjer jer su se prvo obnovile postojeći turistički kompleksi, a nije se išlo u trošenje novog prostora:

Koji su bili devastirani u ovom prošlom periodu, oni su prvo obnovljeni, to je ispravan put za turizam. Oni danas funkcioniraju i pokazuju koji je to tip i mjerilo turizma koji nama treba.

Naglasak je stavljen i na marikulturu gdje su uvedene i neke promjene:

Danas su se njima omogućile, to nisu luke, to su interventna privezišta, vezana za marikulturu, mogućnost izgradnje nekakvih montažnih objekata na obali da bi ti zahvati u prostoru i mogli nesmetano funkcionirati, da bi mogli imati i neko skladište u blizini uzgajališta i tako dalje.

Od infrastrukturnih projekata , u planu je predviđena i izgradnja podmorskog tunela između Ugljana i Gaženice, sportsko zračno pristanište u Šepurinama za potrebe turizma, 25 hektara u gospodarskim zonama za izgradnju kolektora za sunčevu energiju te navodnjavanje 9 400 hektara površina. Važna novost je i što je ovaj plan provedbeni – naglasila je Kozulić:

Po novom zakonu kad nam ministrica donese i uredbu o tome onda će se moći direktno za županijske projekte iz županijskog plana ishoditi lokacijske i građevinske dozvole.

Ovaj plan treba omogućiti naš ukupni gospodarski i socijalni razvoj rekao je zadarski župan Stipe Zrilić:

Mislim da mi općenito nismo u sukobu sa načelima održivog razvoja, korištenja prostora sada, a da ubuduće ne smanjimo budućim generacijama kvalitetu korištenja ovoga istog prostora na kojem mi živimo.

Prijedlog konačnih izmjena prostornog plana još mora dobiti suglasnost Ministarstva te županijske skupštine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...