U Novalji održana 14. po redu Izložba paške ovce i paškog sira kao autohtone hrane

U subotu je u Novalji održana već tradicionalna, 14. po redu Izložba paške ovce i paškog sira u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge ovčara i proizvođača paškog sira Grada Novalje Zaglava i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, uz svesrdnu pomoć stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje.

Ovo je bila godina promjena jer se u veljači dogodila smjena generacija te je udruga primila veći broj novih, mladih članova koji će, uz iskustvo starijih, svojih entuzijazmom i ambicijama pridonijeti kvalitetnijem razvoju ovčarstva i proizvodnji sira na otoku, rekao je Tomislav Vidas, predsjednik udruge Zaglava.

U tijeku zaštita izvornosti paškog sira na razini Europske unije, a osim što je glavni otočni gastro-proizvod i prepoznat kao svjetski brend, paški sir je i važan ekonomski segment otoka Paga, istaknuo je Mladen Pernjak, predsjednik Udruge proizvođača paškog sira

U ime suorganizatora, Hrvatske poljoprivredne agencije, ravnatelj dr. sc. Zdravko Barač izjavio je da će oni i dalje pomagati nastojanja u postizanju ciljeva udruge te da i ova, četrnaesta po redu, manifestacija prije svega želi valorizirati izvornu pasminu i njezine proizvode, a paška ovca i njezin sir pripremljen na tradicionalni način zavređuju posebno mjesto i dio su nacionalne kulturne baštine, ali i značajna gastronomska vrijednost. Zanimljivu izložbu s primjetnim su zanimanjem pratili i turisti te tako još jednom potvrdili da su itekako zainteresirani za autohtone vrijednosti otoka.

Josip Zubović, načelnik Kolana, smatra da je proizvodnja autohtone hrane iznimno važna za otok, a važan je i turizam pa jedno i drugo savršeno idu zajedno dok Gradonačelnik Novalje Ante Dabo smatra da je najveća prednost za razvoj upravo uključivanje mladih u udrugu Zaglava.

Najavio je i skoro rješenje autohtone klaonice, kao i zaštitu izvornosti paške janjetine koja bi se, tako zaštićena, diferencirala na domaćem, ali slala i na tržište Europske unije. Paške sireve sa sedamnaest obiteljskih gospodarstava, proizvedene na tradicionalan način, ocjenjivala je komisija za ocjenu sireva i stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane te Hrvatske poljoprivredne agencije, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasminom Havranek. Dvanaest ih je osvojilo nagrade i medalje, a zaključak je komisije da su svi sirevi gotovo podjednake, ujednačene kakvoće, što govori o općoj kvaliteti paškog sira. Šest zlatnih medalja pripalo je sljedećim proizvođačima: Srđanu Šuprahi iz Mandra, Krunoslavu Vidasu iz Novalje, Stoši Dabu Peraniću, iz Novalje, Stjepanu Ropušu iz Novalje, Terezi Vidas Puhalović i Tomislavu Vidasu iz Novalje.

U konkurenciji najljepše kolekcije ovaca, prvo mjesto pripalo je Sirani Mih iz Kolana, koja je ujedno i vlasnik najljepšeg ovna. Tradicionalnu nagradu za ovna šampiona osvojio je ovan Jelene Zorc iz Novalje, kojeg su ponosni vlasnici prema tradiciji doveli na pozornicu. Prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Boro Mijač s Agronomskog fakulteta Sveučilišta Zagreb, zaključivši da ostali hrvatski uzgajivači ovaca otok Pag, uzimaju kao svoj uzor, a da bi Pažani i dalje bili njihov uzor, moraju uvijek težiti samo najboljem. Poentirao je to i prigodnim stihom: “Jedan je otok Pag i, Bože, hvala ti za taj dar.“

Na kraju svečanog uručenja nagrada, na Rivi ispred Ruže vjetrova, dok je klapa Sol izvodila svoj program, Udruga proizvođača paškog sira održala je tradicionalnu degustaciju paških sireva, kojoj nisu mogli odoljeti brojni posjetitelj i turisti čime je na najbolji mogući način zaokružena ova hvalevrijedna manifestaciju koja zahvaljujući jedinstvenosti paškog sira i paške janjetine zasigurno ima svoju budućnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...