Ustavni sud srušio zakon: Retroaktivnog oporezivanja ipak neće biti!

Ustavni sud RH srušio je Linićev zakon i ukinuo sporne članke Zakona o porezu na dohodak koji se odnose na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti. Sud je inače na prijedlog HUP-a pokrenuo cijeli postupak. – Zadovoljni smo što je sud prepoznao da je Vlada ponovno željela retroaktivno oporezivati porez na dividendu i udjel u dobiti. Pokušali su to učiniti dva puta, jer nakon što je prvi put odluka pala na sudu, uvedena je na drugi način u izmjenama zakona, što je opet sud srušio. Pitam se kako na takav način možemo privući nekoga da investira – komentira Davor Majetić, direktor HUP-a.

Loša poruka

Podsjetimo se, u rujnu prošle godine Ustavni sud ukinuo je članak 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je do tada izuzimao oporezivanje dividende i udio iz dobiti ostvarene do 2000. godine, pa je svaka isplata dobiti postala oporeziva porezom na dohodak sa stopom od 12 posto, neovisno o tome u kojem je razdoblju dobit koja se isplaćuje ostvarena. No, nakon što je zakon srušen na Ustavnom sudu u listopadu, tadašnji ministar financija Slavko Linić donosi izmijenjeni zakon, u drukčijoj formi, ali s istim sadržajem, što je uostalom Ustavni sud opet prepoznao. Tom izmjenom potvrđuje se oporezivanje dividende i udjela u dobiti stopom od 12 posto neovisno o tome kada je dobit ostvarena, ali se pri oporezivanju primjenjuju porezna pravila koja su bila na snazi u vrijeme donošenja odluke o isplati dobiti. Naime, upravo jedna od zamjerki suda bila je ta što bi se stopa od 12 posto primjenjivala i na prijašnje dividende i udjele u dobiti. Dakle, retroaktivno oporezivanje opet bi ostalo, zbog čega je HUP i pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom izmijenjenog Zakona o oporezivanju dohotka.

– U svojih 20 godina koliko radim u Njemačkoj nikada se nisam susreo s tim da država retroaktivno želi primijeniti neki zakon, a pogotovo ne na osjetljivom području kao što su porezi – komentira Saša Matijaš, vlasnik tvrtke Textum. – Namjera je možda u redu, da se kapital oporezuje, ali retroaktivna primjena nipošto. To nije dobro za investitore i loša je poruka svima. Mislim da kod takvih stvari treba biti oprezan, odnosno da takav zakon i nije trebalo donijeti – potvrđuje konzultant Željko Perić.

Povijest oporezivanja

Do 2000. godine dividenda i udio u dobiti nisu se u Hrvatskoj oporezivali, no tada je stopa poreza na dobit iznosila 35%. Nakon toga, do 2004. godine stopa poreza na dobit smanjena je na 20% i uvedeno je oporezivanje dividende i udjela u dobiti po stopi od 15%. Zatim je oporezivanje opet ukinuto, osim za dobit ostvarenu u određenom razdoblju, da bi prije dvije opet bilo uvedeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...