USTAVNI SUD SRUŠIO ZAKON

Ustavni sud srušio zakon: Retroaktivnog oporezivanja ipak neće biti!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ustavni sud RH srušio je Linićev zakon i ukinuo sporne članke Zakona o porezu na dohodak koji se odnose na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti. Sud je inače na prijedlog HUP-a pokrenuo cijeli postupak. – Zadovoljni smo što je sud prepoznao da je Vlada ponovno željela retroaktivno oporezivati porez na dividendu i udjel u dobiti. Pokušali su to učiniti dva puta, jer nakon što je prvi put odluka pala na sudu, uvedena je na drugi način u izmjenama zakona, što je opet sud srušio. Pitam se kako na takav način možemo privući nekoga da investira – komentira Davor Majetić, direktor HUP-a.

Loša poruka

Podsjetimo se, u rujnu prošle godine Ustavni sud ukinuo je članak 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je do tada izuzimao oporezivanje dividende i udio iz dobiti ostvarene do 2000. godine, pa je svaka isplata dobiti postala oporeziva porezom na dohodak sa stopom od 12 posto, neovisno o tome u kojem je razdoblju dobit koja se isplaćuje ostvarena. No, nakon što je zakon srušen na Ustavnom sudu u listopadu, tadašnji ministar financija Slavko Linić donosi izmijenjeni zakon, u drukčijoj formi, ali s istim sadržajem, što je uostalom Ustavni sud opet prepoznao. Tom izmjenom potvrđuje se oporezivanje dividende i udjela u dobiti stopom od 12 posto neovisno o tome kada je dobit ostvarena, ali se pri oporezivanju primjenjuju porezna pravila koja su bila na snazi u vrijeme donošenja odluke o isplati dobiti. Naime, upravo jedna od zamjerki suda bila je ta što bi se stopa od 12 posto primjenjivala i na prijašnje dividende i udjele u dobiti. Dakle, retroaktivno oporezivanje opet bi ostalo, zbog čega je HUP i pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom izmijenjenog Zakona o oporezivanju dohotka.

– U svojih 20 godina koliko radim u Njemačkoj nikada se nisam susreo s tim da država retroaktivno želi primijeniti neki zakon, a pogotovo ne na osjetljivom području kao što su porezi – komentira Saša Matijaš, vlasnik tvrtke Textum. – Namjera je možda u redu, da se kapital oporezuje, ali retroaktivna primjena nipošto. To nije dobro za investitore i loša je poruka svima. Mislim da kod takvih stvari treba biti oprezan, odnosno da takav zakon i nije trebalo donijeti – potvrđuje konzultant Željko Perić.

Povijest oporezivanja

Do 2000. godine dividenda i udio u dobiti nisu se u Hrvatskoj oporezivali, no tada je stopa poreza na dobit iznosila 35%. Nakon toga, do 2004. godine stopa poreza na dobit smanjena je na 20% i uvedeno je oporezivanje dividende i udjela u dobiti po stopi od 15%. Zatim je oporezivanje opet ukinuto, osim za dobit ostvarenu u određenom razdoblju, da bi prije dvije opet bilo uvedeno.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar