Za krivu riječ kazna 1500 dolara, čak i na internetu!

Svi oni Rusi čiji se stil komuniciranja može opisati dobrom starom ”bez dlake na jeziku” od danas će dobro pripaziti što pričaju jer je u toj zemlji stupila na snagu zabrana psovanja. Da nije riječ tek o manje značajnoj zabrani koja će poštedjeti ćudoredne uši, govori činjenica kako će se svaka krivo izgovorena riječ govornika koštati i do 1500 dolara, piše Press.

Zakon koji je pod motom ”zaštite i razvoja ruske lingvistike” usvojen u svibnju zabranjuje korištenje psovki i u filmovima, knjigama te kazališnim predstavama. Dok će se filmovi u kojima se omakne psovka zabranjivati, knjige koje neće bježati od vulgarizama prodavat će se u posebnim pakovanjima s istaknutim upozorenjem. Zanimljivo je da će ruska policija tragati za psovkama i na internetu i to pomoću posebno kreiranog softvera “swear-bot” vrijednog oko 730.000 dolara.

Pretpostavlja se da će to predstavljati poseban problem sa sistem jer su Rusi poznati po ”živopisnom”’ govoru. O tome svjedoči i ruski rječnik koji sadržava samo 1200 različitih izraza za muški spolni organ. A to je tek jedan pojam…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...