Uspješno završena radionica obnove suhozida na području Općine Tkon

Završena je radionica “Obnove i očuvanja suhozida i bunja na području Općine Tkon”, u sklopu projekta koji se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i OTP banke, a u organizaciji Turističke zajednice Općine Tkon i LAG” Laura” u suradnji sa Udrugom “4 Grada – Dragodid” koja se održavala od 22.06. – 25.06.2014.

Volonteri iz udruge “4 Grada – Dragodid” pokazali su tehniku „zidanja u suho“ te je prvi dan radionice obnovljen dio urušenog suhozida i krov kučice – bunje na predjelu Poljice u vlasništvu Marina Vidovića. Radionica je nastavljena obnovom suhozida na području Koludrovice, a u sklopu projekta „Glagoljaške staze“.

Buduća staza prema samostanu Ćokovac omeđena je suhozidima gdje se uz obnovu istih planira postaviti i glagoljaška abeceda, a sve u suradnji sa Benediktincima.

U tehnici suhozidne gradnje okušala su se i djeca Dječjeg vrtića Ćok koja su nakon terenske nastave crtala i izrađivala suhozide i bunje. Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija o vrijednostima suhozida, tehnici suhozidne gradnje općenito, povijesti i načinu njihovog nastanka, prevenciji devastiranja naše ruralne baštine te očuvanju iste, a kroz sve ovo stvoriti zanimljiv turistički proizvod.

Svoju potporu iskazali su dolaskom i konzervatori iz Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Zadarskog odjela pri Ministarstvu kulture. Zbog velikog broja zanimljivih primjera suhozidne gradnje na otoku Pašmanu postoji potreba za daljnjim aktivnostima na tom polju te je dogovorena nova radionica u rujnu 2014. godine.

Tijekom ove radionice će se osim obnove raditi i katalogizacija objekata te plan izrade “suhozidnih tura” kao dodatnu vrijednost za posjetitelje općine Tkon, ali i cijelog otoka Pašmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...