Želite se zaposliti u EU? Donosimo popis trenutno najtraženijih poslova po zemljama

Kad smo u listopadu prošle godine posjetili sajam medicinskih poslova u Zagrebu, jedan se kirurg iz velike zagrebačke bolnice, a molio je da mu ne objavljujemo ime, raspitivao za posao u inozemstvu. Šest godina fakulteta, staž, pet godina specijalizacije, dvije subspecijalizacije, tri doktorata (svaka godina stajala je 20.000 kuna). I što sad?

– Za 40 kvadrata u kreditu sam 10 godina – rekao nam je. Devet mjeseci kasnije, ponovno razgovaramo. Ovaj put telefonski. Jer već gotovo pola godine živi i radi u Švedskoj.

Stručnjaci lakše do posla

– Traže se kirurzi, anesteziolozi, specijalisti kliničke gerijatrije s iskustvom, a puno rjeđe oni bez specijalizacije – kaže nam.

Taj je kirurg prototip “novog hrvatskog iseljenika” – mlađi, visokoobrazovani stručnjak sa zanimanjima deficitarnima u zapadnoj Europi i Skandinaviji koji, pogotovu nakon ulaska Hrvatske u EU – odlazi iz domovine. Uz informatičare – a trenutačno se najviše traže oni osposobljeni za implementaciju i osmišljavanje tzv. cloud servisa – nacionalni zavodi za zapošljavanje u europskim državama, čije smo podatke istražili za popis najtraženijih zanimanja, nasušno trebaju specijalizirane informatičare, inženjere i medicinare. Nije tajna da će – što je veći stručnjak – lakše naći posao pa i preskočiti barijere koje još postoje na tržištima rada nekih država. Njemačka je tako pojednostavila dobivanje radnih dozvola za visokokvalificirane stručnjake, bez obzira na restrikcije prema državljanima Hrvatske. Dok je dosad uvjet za useljenje bio godišnja bruto zarada radnika od 66.000 eura, ona je snižena na 44 tisuće, a za posebno deficitarne kadrove, kao što su strojarski inženjeri i tehničari, prag godišnje zarade i na 35.000 eura.

Liječniku godišnje 60.000 €

I dok je odlazak u inozemstvo nekima dio profesionalnog i osobnog razvoja, veliki dio emigranata vodi se ekonomskim razlozima. Primjerice, u Njemačkoj je prosjek plaće kod liječnika oko 60 tisuća eura godišnje. Slično je i u Irskoj i Velikoj Britaniji, no ondje treba uračunati i visoke troškove života.

 

Cijelu listu najtraženijih poslova po zemljama možete pogledati na ovoj poveznici

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...