“Zoranićevci” se oprostili od Pavla Mendeša

Na posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju u Zadru, uz obitelj i prijatelje, od svog dugogodišnjeg člana Pavla Mendeša, koji je preminuo u 85. godini života, u ponedjeljak su se oprostili i pjevači HPGD-a Zoranić, kao i dirigent Jurica Šoša. „Zoranićevci“ su se od svog „šjor Pave“ oprostili, kako i dolikuje, pjesmom, jer radi se o čovjeku koji je punih 55 godina bio ne samo pjevač, već i vrlo aktivni član i kroničar svih zbivanja u Zboru, ali i „dobri duh“ „Zoranića“.

Iako je prije nekoliko godina otišao u „pjevačku mirovinu“, Mendeš je i dalje bio prisutan na svim događanjima koje je Zbor priređivao u gradu. Članom „Zoranića“ postao je davne 1953. godine u vrijeme kada je Zborom ravno prof. Nikola Jerolimov. Za sebe je uvijek govorio da su „Zoranić i Pave kao isto tijelo, isti svijet“, a tako je i djelovao. Svojim je vedrim duhom, društvenošću i duhovitošću bio uzor mlađim članovima, a s jednakim je entuzijazmom pristupao glazbi sve do posljednjeg nastupa sa „Zoranićem“ u studenom 2008. kada je i službeno otišao u „penziju“.

Ovaj je agilni pjevač tijekom 55 godina provedenih u „Zoraniću“ bio aktivan u svakom pogledu, pa i kroz druge sekcije koje su nekad djelovale pri Društvu. Njegovoj je doprinos prepoznao i Hrvatski sabor kulture koji ga je 2008. nagradio poveljom za izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture.

Zbog velikog doprinosa kojeg je dao postojanju ovog amaterskog društva, članovi „Zoranića“ Mendeša su predložili i za nagradu Grb Grada Zadra, koju je i dobio 2011. godine. Inače, „Zoranić“ se u kratko vrijeme oprostio od dva svoja člana.

Osim Mendeša, nedavno je preminuo i Šimeto Kević, koji je također bio „zoranićevac“, kao i dobitnik nagrade Grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...