Afrikanci Šime i Mile rade na tunogojilištu “Pelagos” Ante Gotovine i partnera

Prince Soniyi (29) u Hrvatsku je iz Nigerije došao na Božić 2011. zbog tamošnjih vjerskih sukoba. Miller Rivers Djiofack Nguensi (29) kamerunski je nogometaš koji se zbog ljubavi preselio u Hrvatsku iste godine. Posljednja tri mjeseca obojica žive u Biogradu jer rade na tunogojilištu Pelagos generala Ante Gotovine i njegova partnera Milana Mandića.

– Di si, Mile!? Alo, Šime – pozdravljali su ih Biograđani dok smo razgovarali.

– Ja se zovem Miller, pa su me prozvali Mile, a onda je Prince ispao Šime – kaže nogometaš, koji je zbog ozljede koljena morao odustati od karijere. Prince je osnovao Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj i ondje su se upoznali.

– U Zagrebu sam radio u Centru za mirovne studije i iznenadio sam se kad su me pitali želim li raditi s tunama. Odlučio sam doći na dva dana i vidjeti. Odmah sam se zaljubio u more, otoke, Biograd i dobre ljude – kaže Prince.

Dodaje i kako ih svi pitaju kakav je Gotovina.

– Ante je jednostavan i brižan. Stalno pita je li sve u redu i trebamo li što – kažu mladići.

Gotovina tečno govori engleski i francuski, no Afrikanci uče i hrvatski.

– Brzo učim jezike jer je u Nigeriji 450 dijalekata i 370 nesvrstanih narječja. Još mi se dogodi da naručim čaj od šupka umjesto šipka, ali sve sam bolji. Čini mi se da ću sad morati ispočetka jer u Biogradu su nove riječi i naglasak – kaže Prince.

‘Na početku nam je smetao miris ribe’

Posao je, kažu Mile i Šime, težak i naporan, ali oni ga vole.

– Moraš se pokazati. Kad se ide na otvoreno more, i gazde dođu na brod i teško rade, pa kako ti ne bi!? – kaže Prince. Isprva im je, kažu, smetao miris ribe, ali sad su i oni kao ribe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...