Bugarska mora prekinuti sve radove na Južnom toku

Bugarsko Ministarstvo energetike i gospodarstva prekida sve radove na projektu plinovoda Južni tok dok se sva otvorena pitanja ne usklade s Europskom komisijom. Ministar gospodarstva Vasil Štonov zabranio je Bugarskom energetskom holdingu (BEH) sklapanje svih ugovora koji se tiču Južnog toka te je od Holdinga zatražio da EK-u pruži svaku pomoć u usklađivanju tog projekta s pravnom regulativom Europske unije. Bugarska je među prvima zabila prvu lopatu za gradnju svoje dionice plinovoda koji bi trebao povezivati plinska nalazišta u Sibiru s Europom te prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Italiju, Grčku, Mađarsku, Sloveniju i Austriju.

Opirali se zabranama

Preko Bugarske je planirano 540 kilometara plinovoda čija se vrijednost gradnje procjenjuje na 1,5 milijardi eura. Štonov je dao naslutiti takav razvoj događaja jer je tjedan prije izjavio da će projekt biti realiziran budući da je važan za Bugarsku, Rusiju i cijeli EU, ali je naglasio da sve strane trebaju biti svjesne da to mora biti usklađeno s propisima EU. A propisi kažu da proizvođač ne može biti i vlasnik plinovoda i distributer plina uz isključenje trećih strana, kao što je to u slučaju Južnog toka. Stoga je EK zatražio od zemalja potpisnica da zaborave na već potpisane ugovore s Rusijom i započnu nove pregovore koji će zadovoljavati pravila EU. Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger procijenio je da će trebati najmanje tri godine da se projekt uskladi s europskim propisima i obavi nova procjena. Bugarska, kao ključna zemlja za Južni tok, od početka se snažno opirala zabranama Komisije.

Napredak u dva mjeseca

Komisija Bugarskoj zamjera što se nije pridržavala pravila o konkurenciji te što je iz radova na Južnom toku isključila sve tvrtke osim bugarskih i ruskih. Predsjednik EK Jose Manuel Barosso već je u travnju najavio da će EK u okviru svojih ovlasti zbog toga uvesti sankcije Bugarskoj. Čini se da je pritisak u jeku zategnutih odnosa između EU i Rusije zbog ukrajinske krize na kraju urodio plodom. Štonov očekuje da će do napretka doći u sljedeća dva mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...