Čačić i Čuljak u Zadru o suradnji nakon izbora

U jednom zadarskom restoranu, malo izvan grada, upravo za potrebnu privatnost, nedavno su viđeni politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak i Radimir Čačić, utemeljitelj inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformisti. Čuljak i Čačić, svjedoče gosti koji su ih vidjeli, zadržali su se u razgovoru uz objed, a po svemu sudeći, bila je riječ o ispipavanju terena i mogućoj budućoj suradnji reformista s HDZ-om.

Obostrani interesi

Iako će osnivački sabor Narodne stranke – reformista biti tek u rujnu, naši izvori potvrđuju da su obje strane, i HDZ i Čačić, otvorene za moguću suradnju, ali nakon parlamentarnih izbora. Prijeizborna koalicija nije opcija jer teško bi HDZ-ovim biračima bilo objasniti savezništvo sa strankom čiji je čelnik donedavno bi predsjednik lijevo-liberalnog HNS-a. Sasvim je druga priča savezništvo nakon izbora i prihvaćanje Čačićevih ruku u Saboru kako bi se nadjačala suparnička lijeva koalicija, naravno, osvoje li njegovi reformisti koji saborski mandat. Da je suradnja HDZ-a i Čačića otvorena opcija, svjedoče i izjave Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, koji je u više navrata na pitanja o reformistima odgovorio da su u HDZ-ovu koaliciju dobrodošli svi koji žele dobro Hrvatskoj.

HDZ-u, sasvim je jasno, odgovara Čačićevo “rasturanje” HNS-a u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, i u toj su stranci uvjereni da Čačićevi reformisti značajniji uspjeh mogu ostvariti jedino u te dvije županije. Navodno su mu i sugerirali da mu se u ostalim dijelovima Hrvatske ne isplati trošiti energiju na stvaranje stranačke infrastrukture. HDZ-u ne smeta što bi Čačić na predstojećim predsjedničkim izborima podržao aktualnog predsjednika Ivu Josipovića, a ne njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović. Izvori bliski Radimiru Čačiću potvrđuju sastanak u zadarskom restoranu, kao i tezu da bi eventualna suradnja s HDZ-om bila moguća nakon parlamentarnih izbora. Ponavljaju da je preduvjet reformista za suradnju s bilo kojom strankom prihvaćanje njihovih ključnih reformi potrebnih za pokretanje Hrvatske. Iako izvori bliski HDZ-u ocjenjuju da Čačić nema nikakvu namjeru surađivati sa SDP-om nakon parlamentarnih izbora, pogotovo stoga što je njihov partner HNS, Čačićevi suradnici objašnjavaju da je on otvoren i za razgovore s vladajućom strankom. Hoće li Čačić stvarati uniju centra, kako je prije najavljivano sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i IDS-om, sadašnjim partnerom SDP-a, vidjet ćemo.

Samo vrh stranke

Naime, Bandić prvo mora osnovati stranku jer koalicije s nezavisnim listama nisu moguće. U HDZ-u su pak skeptični o pitanju te unije i smatraju da Čačić igra sa svima i traži situaciju koja će njemu biti najisplativija. U HDZ-u je samo vrh stranke, dakle šef Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić Vaso, znao za Čuljkov razgovor s Čačićem. Poznato je da HDZ okuplja široku koaliciju uoči parlamentarnih izbora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...