Diljem Hrvatske slavi se blagdan Velike Gospe, tisuće vjernika uputilo se ka Marijanskim svetištima

Blagdan je Velike Gospe, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan. Tradicionalno se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama.

U Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom Marijanskom svetištu, središnje euharistijsko slavlje za svetkovinu Velike Gospe predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (11 sati). U Sinju će euharistijsko slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a svečani ophod iz Gospina svetišta kreće u 9.30. Svečano misno slavlje bit će i u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu (10 sati), dok će svečanu hodočasničku procesiju i euharistijsko slavlje u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić (18.30. Kardinal Josip Bozanić po tradiciji će predvoditi i središnje euharistijsko slavlje u svetištu Majke Bože Remetske u Zagrebu (18 sati).

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1950. godine te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerama odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...