Cestitka_Uskrs

Društvena samoposluga “Vrata solidarnosti” i tribina o “Vratima Zadra”

Na skupštini udruge „Za Zadar zajedno“ predstavljeni prioritetni projekti, realizacija društvene samoposluge „Vrata solidarnosti“ te stručna tribina o prednostima i nedostatcima projekta „Vrata Zadra“.

Otvaranje društvene samoposluge „Vrata solidarnosti“ jedan je od trenutno najprioritetnijih projekata Udruge ZA Zadar Zajedno proizašle iz građanske inicijative Stop devastaciji Zadra, a radit će se prema uzoru na slične projekte koji su već realizirani u nekim drugim većim hrvatskim gradovima uključujući Zagreb, Rijeku, Karlovac, itd., kazala je u subotu u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na prvoj radnoj Skupštini predsjednica ove udruge prof. Mirta Habuš, javlja Radio Zadar.

Ovaj zanimljiv projekt propagira socijalnu osviještenost, a funkcionirao bi upravo kao mjesto razmjene određenih dobara. Društvena samoposluga „Vrata solidarnosti“ bi bila dobra i jeftina alternativa za nabavku prijeko potrebitih potrepština te ujedno i rješavanje onih koje nam nisu potrebne, a drugima bi mogle dobro poslužiti. Svatko bi mogao donijeti različite stvari (osim odjeće i obuće koje su u domeni javnih ustanova) i razmijeniti se za bilo što što mu je potrebno, ali i jednostavno samo donijeti ono što smatra da je nekomu drugome neophodno potrebno. To dakako može uključivati hranu i higijenske potrepštine, školske udžbenike, knjige, dječju opremu, funkcionalnu informatičku opremu i sl., kao i predmete većeg obima, ovisno o prostorijama u kojima bi Udruga djelovala, rekla je prof. Habuš.

Udruga će stoga u idućih nekoliko dana predati gradskom Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom molbu za dodjelu adekvatnog gradskog prostora pogodnog za ovakvu namjenu, a za dobrobit svih naših sugrađana.

Osim podrške Grada Zadra i Zadarske županije te socijalno osjetljivih tvrtki bitno je, naglašavaju u Udruzi, da se i sami građani uključe u organizaciju i izvedbu projekta dok bi članovi Udruge „ZA Zadar Zajedno“ u suradnji s Volonterskim centrom pružili logistiku te vodili potrebite evidencije kako bi se u cijelom poslu održao red. Najveća prednost ovog projekta je da ne zahtijeva veliki trošak za organizatora i sudionike koliko samo dobru volju i želju za boljom socijalnom situacijom u svom gradu.

Na Skupštini Udruge najavljena je i skorašnja stručna tribina, javna rasprava na temu trenutno najrazvikanijeg projekta „Vrata Zadra“, a na koju će biti pozvani svi kompetentni stručnjaci kao što su povjesničari umjetnosti i arhitekti, kompetentne osobe iz područja urbanog uređenja i hortikulture, kao i predstavnici Grada Zadra koji će u svojim izlaganjima argumentirano uz dokumentaciju iznositi činjenice za ili protiv ovog značajnog projekta,informirati građane koji bi tek nakon toga mogli procijeniti da li je projekt za njih prihvatljiv ili ne, te donijeti odluka da li se potpuna transformacija grada treba riješiti referendumom ili drugim vidom građanske inicijative.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...