Hrvatska kakvu još niste vidjeli

Foto izložba godine “National Geographic – Hrvatska iz zraka” u Zadru

Arhiva, ilustracija
Tamni način

“National Geographic – Hrvatska iz zraka”, izložba i fotomonografija Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, premijerno su predstavljeni u Zagrebu od 4. do 26. lipnja i srušili su sve rekorde posjećenosti izložbi u Meštrovićevom paviljonu – domu HDLU. Nakon Zagreba izložba je krenula na turneju po Hrvatskoj, te nakon prve postaje u Dubrovniku, zatim Splitu i Hvaru, dolazi u Zadar.

Bez lažne skromnosti možemo reći da je to jedan od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u Hrvatskoj. Projekt je trajao sedam godina, koštao više od milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način, a sada će i svjetsku publiku upoznati s ljepotama naše zemlje, istaknuo je glavni urednik National Geographica Hrvatska, Hrvoje Prćić.

Za razliku od Zagreba gdje je izložba bila postavljena u galeriji, putujuća izložba biti će postavljena po najatraktivnijim javnim prostorima hrvatskih gradova – rivama, trgovima, parkovima – kako bi snažnu poruku o nevjerojatnoj raznolikosti ljepote hrvatske kulturne i prirodne baštine, poslala što većem broju posjetitelja. To je i prva energetski samoodrživa izložba koja na taj način putuje Hrvatskom. Naime svaki od 30 postamenata s fotografijama na sebi ima solarne ploče koje preko dana skupljaju energiju da bi po noći fotografije bile rasvijetljene.

Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od šest dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above“ ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.

Izložba će u Zadru biti postavljena na Istarskoj obali od 13. do 21. kolovoza. Izložbu će 13.kolovoza u 19:30h otvoriti autor izložbe g. Davor Rostuhar.

Pokrovitelj izložbe u Zadru je Grad Zadar, a glavni sponzori izložbe su Peugeot, Bilić Vision, Allianz i PBZ card.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar