Galaxy S5 Mini ima iznenađujuće dobru kameru

Džepna inačica Samsungovog aktualnog top modela lagana je i kompaktna, s odličnim zaslonom i iznenađujuće dobrom kamerom. Nije loša za uređaj te klase, ali ponešto zaostaje za konkurencijom.

Nakon što su HTC i Sony izbacili umanjene verzije svojih perjanica (One Mini 2 za One M8, odnosno Xperia Z1 Compact za Xperiju Z1, uz najavu modela Compact 2), pridružio im se s vlastitim izdanjem i južnokorejski div potrošačke elektronike.

S dimenzijama 131,1 puta 64,8 puta 9,1 mm, S5 Mini je manji i uži od modela Galaxy S5, ali za milimetar deblji te lakši za 25 grama. Potonje me iznenadilo – mobitel djeluje toliko prozračno lagano u ruci da sam isprva mislio kako bi razlika morala biti veća.

S peticom dijeli isti jeftino plastični izgled, otpornost na vodu i prašinu (IP67), čitač otiska prsta i mjerač otkucaja srca, podršku za Gear 2/Neo/Fit, Android 4.4 KitKat s TouchWizom kao operativnim sustavom, podršku za 4G LTE i NFC te Bluetooth 4.0 i infracrveni senzor za daljinsko upravljanje kompatibilnim uređajima.

Navedene softverske i hardverske značajke su mahom funkcionirale podjednako dobro kao i na S5. Mini bi mogao biti privlačan zaljubljenicima u sport i rekreaciju, koji žele koristiti uređaje i aplikacije koje im je Samsung namijenio, ali im je S5 preglomazan za svakodnevnu uporabu. Lakše će stati u džepove i manje vas pritom opterećivati.

Zaslon dijagonale 4,5 inča (11,4 centimetara), za 1,5 cm je manji i nudi slabiju razlučivost – 720 puta 1280 piksela umjesto 1920 puta 1080 piksela (326 umjesto 489 ppi). No u praksi razlika nije naročito uočljiva. To je i dalje izrazito kvalitetan Super AMOLED s dobrim kontrastima i oštrom slikom.

Četverojezgrenom procesoru na 1,4 GHz, podržanom s 1,5 GB RAM-a, ne nedostaje snage, iako je znao početi gubiti dah i zapinjati kad bi se baterija približila potpunom pražnjenju (ispod deset posto kapaciteta). Snapdragon 801 na 2,5 GHz na S5, s dva GB RAM-a u S5 ostavio je daleko bolji dojam. Ipak, možete se osloniti kako će odraditi svoje.

S5 Mini dolazi samo u izdanju sa 16 GB ugrađene memorije (S5 ima i model s 32 GB), koju je moguće proširiti karticom mikro SD do 64 GB.

Iako je glavna kamera značajno slabija od one u S5 – osam megapiksela, s autofokusom i LED bljeskalicom naspram 16 megapiksela sa senzorom ISOCELL 1/2.6, autofokusom i LED bljeskalicom – producirala je iznenađujuće dobre fotografije, koje su mogle stati rame uz rame s onima koje je isporučivao prethodnik. Za Xperiom Z1 Compact zaostaje po broju megapiksela (Sonyjev mobitel ima ih 20,7), ali ne nužno i kvalitetom.

To se ne može reći i za bateriju, kapaciteta 2100 mAh, koja se pokazala kao prilično razočarenje. Ako bih ostavio uključen wi-fi ili podatkovni promet, praznila bi se brže no što bih očekivao. Začas bi iscurilo po nekoliko postotaka i dok bi mobitel bio u mirovanju.

Doduše, i napunila bi se razmjerno brzo (od nula do sto posto za dva sata i petnaest minuta, uz upaljen zrakoplovni mod rada – sporije od S5), no svejedno nisam bio baš zadovoljan. Da, postoji Ultra Power Saving i sve to, ali od mobitela ove klase očekujem više.

Iako je značajno jeftiniji od Xperije Z1 Compact, nisam uvjeren kako bi to bilo dovoljno da me S5 Mini pridobije. No ako tražite mali i kompaktni pametni telefon koji će odlično funkcionirati s ostatkom Samsungovog ekosustava, Mini bi mogao biti dobar izbor.

Samsung Galaxy S5 mini – specifikacije

Dimenzije: 131,1 puta 64,8 puta 9,1 mm
Težina: 120 grama
Zaslon: 4.5 inča (11,4 centimetra) Super AMOLED, 720 puta 1280 piksela,326 ppi
Procesor: četverojezgreni 1,4 GHz
RAM: 1,5 GB
Ugrađena memorija: 16 GB (proširivo do 64 GB s karticom mikro SD)
Stražnja kamera: osam megapiksela, 1080 p @ 30 fps, LED bljeskalica, autofokus
Prednja kamera: 2,1 megapiksela
Operativni sustav: Android 4.4.2 Kitkat, TouchWiz
Baterija: 2100 mAh, zamjenjiva
Povezivost: Bluetooth, wi-fi, 4G, NFC
Cijena: 3898 kuna (Hrvatski Telekom, bez ugovora)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...